Mlečni proizvodi kao što su mleko, jogurt i sir su namirnice koje najviše kalcijuma u sebi sadrže i kao takve su najbolji izvor kalcijuma. I pored toga što su bogati hranjivim materijama, postoje brojni ljudi koji su intoleratni na laktozu.
Laktozna intolerancija, poznata i kao “deficit laktaze,” nastaje kada se u tankom crevu ne proizvodi dovoljno enzima za varenje laktoze, šećera koji se nalazi u mlečnim proizvodima.
Taj enzim – laktaza – pretvara laktozu u par prostih šećera; glukozu i galaktozu, koju se vrlo brzo absorbuju kroz tanko crevo i odlaze u krvotok. Simptomi laktozne intolerancije su nadimanje, mučnina i bol u abdomenu
Ako sumnjate da ste intolerantni na laktozu izbegavajte proizvode kao što su mleko, sir, jogurt i sladoled i pratite da li simptomi nestaju. Posle sedam dana popijte čašu mleka, ako se jave grčevi i dijareja, najverovatnije patite od laktozne intolerancije. Važno je da ukoliko izbacite mlečne proizvode iz ishrane na druge načine nadoknadite nutrijente. Na primer, kelj i batat dobar su izvor kalcijuma, a orašasti plodovi sadrže magnezijum, dok je kiseli kupus bogat probioticima.
Koje se promene dešavaju u organizmu kada se iz ishrane izbace mečni proizvodi
Neće vas boleti stomak i nadutost će nestati
Kada telo ne može svari laktozu, u crevima se stvaraju gasovi, što može uzrokovati bol u stomaku i nadutost. Kada prestanete da konzumirate mlečne proizvode i ove tegobe će nestati.
Par kilograma manje
Laktoza je šećer, a poznato je koliko šećer doprinosi gojenje. Kada izbacite mlečne proizvode iz ishrane, velika je verovatnoća da ćete skinuti par kilograma.
Probava će se regulisati
Kada organizam ne može svari mlečne proizvode, česta je pojava neugodna dijareja, a može doći i do zatvora. Izbegavanjem mlečnih proizvoda stolica će se normalizovati.
Bolje zdravlje creva
Izbacivanje mlečnih proizvoda kod osoba koje su intolerantne na laktozu dovodi do poboljšanja zdravlja creva.
Lepša koža
Tri načina postoje na koje organizam izbacuje toksine, mokrenjem, preko stolice i kroz pore. Miteseri, akne, osip, pa čak i ekcem mogu da budu posledica osetljivosti na mlečne proizvode.
Manje upala u organizmi
Nepravilan rad štitne žlezde ili bol u zglobovima mogu da nastanu od upala, koje opet mogu da budu posledica preosteljivosti na mlečne proizvode. Takođe, ako u ishranu dodate hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, poput avokada, oraha i ulja, smanjujete upale.
Tekst: Lepa&Srećna