Kantarion je bogat izvor etarskih ulja, hipericina, tanina, antocijana, flavonoida, karoteina i vitamina C. Za spoljnu upotrebu koristi se pri lečenju različitih zdravsvenih problema - rana, opekotina, hemoroida, a ima i snažno antiseptičko dejstvo.
Kada je reč o unutrašnjoj upotrebi, koristi se kod bolova u želucu i jetri, protiv dijareje, kod gastritisa i drugih sličnih problema sa želucem, a žene ga koriste i kao blago sredstvo za ublažavanje menstrualnih tegoba.
Čaj od kantariona preporučuje se i kod oboljenja disajnih puteva i bolesti organa za varenje, a veoma je rasprostranjena i njegova upotreba kod lakših oblika depresije, u lečenju nesanice i kod uklanjanja tegoba u klimaksu.
Tinkture od kantariona služe za ispiranje grla i krajnika, kao i za masažu upaljenih desni.
Priprema čaja od kantariona:
Supenu kašiku isitnjenog osušenog kantariona prelijte sa pola litra hladne vode, stavite džezvu ili šerpu na grejnu ploču i ostavite da se kuva do ključanja. Zatim posudu poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Nakon toga procedite celokupnu količinu i uzimajte tri puta dnevno, pre jela. Po želji, čaj možete zasladiti medom.
Pored čaja, kantarion se pojavljuje i u drugim farmaceutskim oblicima - kao kapi, ulje, ekstrakti.
Tekst: Lepa&Srećna