Orah se smatra najzdravijim i najpristupačnijim koštunjavim voćem. Sadrži visok procenat omega-3 masnih kiselina, kao i značajan nivo antioksidansa, pa se preporučuje konzumacija 30 do 50 grama dnevno radi zaštite srca i kardiovaskularnog sistema.
Orasi smanjuju rizik od "lošeg" holesterola, bogati su i proteinima, dijetnim vlaknima i vitaminima. U njima ima vitamina grupe B, ali i kalcijuma, natrijuma, gvožđa, fosfora i magnezijuma.
Kora i kožica ploda oraha su puni tanina i kinona, pa se čaj od oraha preporučuje protiv parazita i gljivica. Takođe, ovaj napitak ima pozitivan uticaj na krvne sudove.
Priprema je jednostavna. Izlupajte šaku oraha i potopite je u pola litre hladne vode. Ostavite poklopljeno da stoji preko noći, pa ujutru stavite na ringlu da provri. Kad čaj proključa, poklopite i sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Kad bude mlak, procedite i pijte polako, u malim gutljajima. Čaj od oraha pijte bar mesec dana, svakodnevno. Imajte na umu da kora oraha, ukoliko se u čaju kombinuje sa mladim listovima, može imati i laksativno dejstvo. Zato budite oprezni i, ako vam ne prija napitak od kore, možete kuvati i čaj samo od plodova.
Tekst: Lepa&Srećna