Vekovima ljudi koriste surutku da ugase žeđ ali i poboljšaju varenje, a moderna medicina pokazuje da ovaj napitak sadrži brojne lekovite supstance. U surutki ćete naći brojne vitamine, kao što su B6, B2 i B12, ali i K i C, kao i minerale poput fosfora, magnezijuma, kalcijuma i kalijuma.
Ovaj lekoviti nusproizvod nastaje tokom pravljenja sira od mleka i danas ga sve češće kupujemo u prodavnicama, u obliku praha. Međutim, istraživači tvrde da to nije ni prineti domaćoj surutki. Iako mnogima pravljenje sira i surutke zvuči komplikovano, to je zapravo veoma lako. Dovoljno je da prokuvate litar mleka, sačekate da se prohladi tako da bude telesne temperature i sipate 4-5 kašika soka od limuna.
Sačekajte da se belančevine iz mleka zgrušaju u sir, ocedite ga i preostalu tečnost - surutku - sipajte u staklenu bocu i ostavite u frižider. Zgrušani sir prebacite u čistu gazu, pritisnite umotavajući krajeve gaze kao kad motate pramen kose, pa okačite da se još malo ocedi. Tako dobijeni mladi sir možete odmah da jedete, jer je i on lekovit. Surutka može i da se zamrzne, podelite je u male plastične flaše i odmrzavajte po potrebi.
Mnogi ljudi kažu da im je od surutke muka i da im smeta njen ukus. Tada je najbolje da je malo razblažite vodom i dodate par kapi limuna da poboljšate aromu. Umesto da pijete velike količine, pijuckajte je malo po malo tokom celog dana.
Izvor: Lepa&Srećna