Kako uništavate mašinu za pranje veša: Rizikujete svaki put kad ubacite odeću i prašak

Pre nego što sledeći put stavite veš u mašinu za pranje, obratite pažnju na ove savete.

Shutterstock

Mašina za pranje veša nam je jedna od najznačajnijih "pomoćnica" u kućnim poslovima, ali često je koristimo rutinski - ubacimo prljavi veš, dodamo deterdžent ili omekšivač, uključimo i obratimo pažnju samo ako nešto ne radi kako treba.

Međutim, zbog nekih naših postupaka, veš mašina može lako da se ošteti ili da jojs se skrati životni vek.

Da li ostavljate rajsferšluse otkopčane, a džepove pune?

Pre nego što stavite garderobu u mašinu, ispraznite džepove, zatvorite rajsferšluse i zakopčajte svu dugmad, drikere i kopče. Predmeti iz džepova, novac i metalni delovi mogu oštetiti vrata mašine, izgrebati bubanj ili izazvati kvar pumpe za vodu.

Shutterstock  

Da li sipate previše deterdženta i omekšivača?

Višak deterdženta ili omekšivača može se nakupiti u mašini i oštetiti zaptivke. Takođe, višak proizvoda može da "zarobi" prljavštinu u delovima mašine, što stvara savršeno okruženje za razvoj buđi.

Da li redovno čistite veš mašinu?

Mašinu treba čistiti barem jednom mesečno kako biste uklonili naslage deterdženta i prljavštine. Ako živite u vlažnom području ili često perete jako zaprljan veš, preporučuje se čišćenje mašine dva puta mesečno.

Shutterstock  

Uz ove redovne postupke pri pranju veša i održavanju mašine, treba da dodate i proveru osnovnih uslova za pravilan rad uređaja.

Pregledajte creva za vodu iza mašine najmanje dva puta godišnje kako biste sprečili curenje. Voda u crevima je pod pritiskom, što može izazvati pucanje creva, naročito kod plastičnih ili gumenih creva.

Veš mašina proizvodi toplotu tokom rada, pa joj je potrebna odgovarajuća ventilacija sa svih strana - proverite kako je nameštena kako biste sprečili pregrevanje motora.

Youtube / Hotpoint Customer Service UK 

Neophodno je i da mašina bude nivelisana, tojest da je podloga u horizontali - u suprotnom, doći će do neravnomernog rada, što izaziva habanje ležajeva i probleme sa stabilnošću.

Na kraju, zapamtite da je unutrašnjost veš mašine posle pranja topla, vlažna i tamna – idealno okruženje za rast plesni i buđi. Ostavite vrata ili poklopac otvorene nakon svakog pranja dok višak vlage ne ispari.

Pročitajte i kako da sprečite pojavu buđi u fioci za deterdžent.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

KAKO DA OPERETE PATIKE U MAŠINI  Instagram/nest_in_order/Printscreen