- Stan miriše lepo ceo dan kada se kombinuju provetravanje, prirodni izvori mirisa i redovno čišćenje skrivenih mesta koja upijaju neprijatne mirise.
- "Mirisne tačke" poput sodе bikarbone, eteričnih ulja, lavande ili domaćih mešavina limuna i cimeta pomažu da miris bude dugotrajan i nenametljiv.
- Najveće greške koje uništavaju miris stana su oslanjanje samo na sprejeve, zapušteni filteri, vlažne tkanine i prejak, neskladan miris u prostorijama.
Mnoge žene kažu isto: "Usisala sam, oprala podove, otvorila sve prozore… i posle pola sata – ništa."
To nije zato što ste nešto pogrešno uradile, već zato što mirisi ne žive na čistim površinama, nego u vazduhu i tkaninama.
Tekstil, drvo i vlažni uglovi stanova upijaju mirise daleko jače nego što mislimo. Ako stan ima tepihe, zavese, jastučiće ili stariji nameštaj, neprijatni mirisi ostaju "zarobljeni" unutra i prelaze nazad u vazduh. Zato se čini da sve brzo ishlapi, čak i kada prostor sijа od čistoće.
Zato rešenje nikada nije samo osveživač. Rešenje je sistem od nekoliko malih trikova koji rade zajedno.
Mirisne tačke – tajna stana koji miriše satima
Jedna od najefikasnijih metoda jeste pravljenje takozvanih mirisnih tačaka – malih, nenametljivih izvora mirisa koji se ravnomerno rasporede po stanu. Kada postoji više "mirisnih izvora", vazduh duže ostaje svež, a miris se širi nežno, bez agresivnih nota.
Najčešće se koriste:
činija sa sodom bikarbonom i par kapi eteričnog ulja
štapići pravе vanile ili cimet ubačeni u pirinač
lavanda u kesicama u ormarima, fiokama i cipelarnicima
vata sa eteričnim uljem limuna, diskretno stavljena iza radijatora
Ovo je elegantan način da stan dobije miris koji nije prejak, ali traje danima.
Pravilno provetravanje – osnovа svakog lepog mirisa
Zvuči jednostavno, ali najviše grešimo baš ovde. Otvoriti prozor na minut nije provetravanje, to je samo "kratko osveženje". Da bi vazduh zaista cirkulisao i izneo ustajale mirise, potrebno je:
provetravati barem dva puta dnevno
držati prozore otvorene minimum 15 minuta
napraviti promaju makar kratko
Zatvoren prostor brzo upija mirise kuvanja, obuće, veša ili vlažnih peškira. Kada se vazduh ne menja, ni najbolji miris neće biti postojan.
"Mirisni lončić": trik koji menja atmosferu za tri minuta
Ovo je stari trik koji su koristile domaćice, a danas ga vole dekorateri enterijera. U jednoj maloj šerpici pomeša se:
limun
cimet
karanfilić
par kapi vanile
Kada parа krene da ispunjava prostor, stan u nekoliko minuta dobije toplu, domaću, ugodnu atmosferu. Ovaj miris traje dugo jer se prirodne arome zadržavaju bolje od sintetičkih.
Još jedna prednost je što možete menjati sastojke prema sezoni – leti limeta i nana, zimi narandža i cimet.
Skriveni izvori neprijatnih mirisa – mesta koja preskačemo
Naša intuicija često kaže da nešto nije čisto, ali ne možemo da shvatimo gde je problem. Možda je pod čist, ali neprijatni miris često dolazi iz "nevidljivih" delova doma:
sunđer za sudove (promeniti na pet dana)
unutrašnjost kante za smeće
filter nape, gde se zadržava miris pržene hrane
sudopera i odvod
guma na veš mašini i fioka za deterdžent
prostirke za obuću i zatvoreni cipelarnici
Kada se očisti samo jedan od ovih izvora, miris u prostoru se menja preko noći.
Tkanine – najveći čuvari mirisa (i lepih i loših)
Tekstil je kao sunđer – upija sve. Zato stan u kom se retko peru zavesе, prekrivači ili jastučići nikada nema dugotrajan miris, čak i kada je sve "vizuelno" uredno.
Najbolje je:
prati zavesе svaka dva meseca
promeniti posteljinu jednom nedeljno
rashlađene jastučiće povremeno izneti na svež vazduh
tepih povremeno posipati sodom bikarbonom i dobro usisati
Miris stana nikada ne može biti bolji od mirisa tkanina koje su u njemu.
Mirisne sveće – kada deluju, a kada ne
Ljudi ih vole, ali retko znaju da ih pravilno koriste. Ako se sveća upali u neprovetranoj prostoriji, mirisi se pomešaju i efekat se izgubi.
Pravilo je jednostavno:
provetravanje
brisanje prašine
tek onda paljenje sveće
Tek tada miris sveće dobija punu snagu i duže ostaje u prostoru.
Greške koje gotovo svi pravimo
Neke navike ne uništavaju samo miris stana već ga čine "teškim" ili neprijatnim bez da to primetimo.
Najčešće greške su:
oslanjanje samo na osveživače vazduha
previše jakih mirisa u istoj prostoriji
sušenje veša bez otvaranja prozora
ostavljanje obuće u hodniku bez provetravanja
predugo otvaranje prozora u sezoni smoga
zaboravljeni filteri aspiratora i klima uređaja
Svaka od ovih sitnica utiče na kvalitet vazduha, pa samim tim i na trajanje lepog mirisa.
Miris stana je kombinacija rutine i malih trikova
Da bi prostor mirišao lepo ceo dan, važno je spojiti nekoliko stvari: svež vazduh, čiste tkanine, prirodne izvore mirisa i eliminaciju skrivenih izvora neprijatnih mirisa.
Kada se ovo uskladi, stan dobija onaj tihi, prijatan, "topao" miris koji gosti prvo osete kada uđu, a vi svaki put kada se vratite kući.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO: