Roze buđ u kupatilu može biti opasna: Za čišćenje, potrebne su vam bar 3 ključne stvari

Kako nastaje roze budj u kupatilu i kako se čisti? Pročitajte!

Shutterstock

Ako ste primetili ružičaste naslage na ivici tuš kabine ili oko samog odvoda, verovatno imate problem koji zovu "roze buđ". Nije reč o naslagama gljivica kao kod prave, crne buđi, već su to bakterije.

Međutim, uobičajio se naziv "roze buđ", a ove naslage stvaraju bakterija Serratia marcescens. Ona se lako razmnožava u vlažnim i toplim sredinama, pa otud i u kupatilu.

Ova bakterija može predstavljati poseban rizik za osobe sa oslabljenim imunitetom ili one koje se oporavljaju od neke operacije.

Shutterstock  

Obično je možete primetiti unutar WC šolje, na dnu kade ili tuša ili oko odvoda. Pored toplote i vlage, ovoj bakteriji pogoduju i ostaci sapuna po sanitarijama, a najneprijatnije od svega, i iz tragovi telesnih izlučevina koji mogu ostati u tušu ili WC-u.

Da biste se oslobodili "roze buđi", potrebno je koristiti odgovarajuća sredstva za čišćenje. Pored četke sa najlonskim vlaknima i bočice sa raspršivačem, savetuje se da koristite gumene rukavice, zaštitne naočare, pa i masku za nos i usta (poželjno N-95).

Od kućne hemije, potrebno vam je sledeće: 

  • 1/2 šolje sode bikarbone
  • 1 kašika deterdženta za sudove ili univerzalnog sredstva za čišćenje
  • izbeljivač na bazi hlora
  • deterdžent za veš

Priprema rastvora za čišćenje

U maloj posudi pomešajte 1/2 šolje sode bikarbone sa 1 kašikom deterdženta za sudove ili univerzalnog sredstva za čišćenje. Smesa će biti tečnija. Ako imate veću površinu za čišćenje, možda ćete morati da pripremite duplu količinu.

Shutterstock  

Navucite gumene rukavice, stavite zaštitne naočare i masku kako biste se zaštitili od izlaganja bakterijama. Ako imate otvorene rane, obavezno ih prekrijte zavojem ili flasterom. Nikada nemojte ovako čistiti - bez rukavica i zaštite.

This browser does not support the video element.

Roze buđ u kupatilu  @kacie_thebigcleanco/tiktok

Uklonite zavesu za tuš

Očistite zavesu za tuš, čak i ako na površinama ne vidite ružičaste naslage, jer se bakterije mogu razviti na plastici i tkaninama.

  • Operite zavese u veš-mašini koristeći uobičajeni deterdžent za pranje, na toploj ili vrućoj temperaturi.
  • Tkanine osušite prema uputstvima sa etikete, ali plastične nikada ne stavljajte u sušilicu.
  • Za ozbiljne probleme sa ružičastim naslagama, zamenite plastične zavese i postave novim.

Postupak čišćenja

Umočite četku sa najlonskim vlaknima u rastvor sode bikarbone i počnite sa ribanjem. Započnite čišćenje na najvišoj tački gde su se naslage pojavile i nastavite prema dole. Soda bikarbona je odličan čistač jer sadrži blago abrazivno dejstvo koje pomaže da se bakterije lakše uklone sa površina. Isperite sodu bikarbonu i bakterije pomoću ručnog tuša ili prebrišite zidove vlažnom krpom.

Shutterstock  

Pripremite dezinfekciono sredstvo

Pošto bakterije mogu biti otporne, potrebno je tretirati površinu dezinfekcionim rastvorom kako biste bili sigurni da su eliminisane. U bocu sa raspršivačem sipajte rastvor od 50 odsto tople vode i 50 odsto hlornog izbeljivača.

Napomena: Nikada ne mešajte izbeljivač sa drugim sredstvima za čišćenje, poput sirćeta ili amonijaka.

Poprskajte sveže očišćeno područje obilno rastvorom izbeljivača i vode. Ostavite rastvor da deluje 10 do 15 minuta. Ova dužina izlaganja treba da ubije sve preostale bakterije i ukloni mrlje koje ostaju na površinama. Čistom četkom za ribanje pređite još jednom preko svih površina. Dobro isperite površine kako biste uklonili rastvor izbeljivača. Osušite ih krpom.

Kako da sprečite pojavu "roze buđi"

Podstičite pranje ruku, posebno nakon korišćenja toaleta, kako biste sprečili prenos bakterija Serratia marcescens na druge površine.

  • Održavajte površine suvim. Pošto je ovoj bakteriji potreba vlaga da bi napredovala i širila se, odvojite malo vremena da obrišete zidove tuša nakon svake upotrebe. To možete da uradite krpom ili malim gumenim čistačem za prozore.
  • Zatvorite i ispravite tuš zavese kako bi brže osušile. Perite zavese i barem jednom mesečno.
  • Uklonite naslage sapuna barem jednom nedeljno. Naslage sapuna sadrže ulja koja služe kao hrana za rast buđi i bakterija.
  • Obrišite prosuta sredstva za pranje i kapljice tečnog sapuna, šampona i balzama sa zidova i poda tuša ili kade nakon svake upotrebe.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Ideje za uređenje kupatila  TikTok/ whataboutdesign