Kako da radijatori bolje greju: 3 stvari koje treba da uradite pre nego što počne zima

Pravo je vreme da se pripremite za zimu!

Shutterstock

Prvi hladni dani jeseni su najbolji period kad treba da se pozabavite sitnim intervencijama koje će doprineti boljem grejanju tokom zime. 

To znači da proverite da li vrata i prozori dobro dihtuju, a ako primetite da kod nekih ima "lufta", zalepite sunđeraste trake ili pozovite majstore da "anpasuju" stolariju kod koje ima većih odstupanja. 

Ukoliko imate PVC stolariju, prebacite okov na "zimsku poziciju", a lako ćete proveriti da li se prozori zatvaraju jače nego tokom leta. 

Sada se posvetite radijatorima. Prvo je važno da ih "odzračite", što znači da proverite da u njima slučajno ne postoji neki "vazdušni čep". On sprečava da topla voda ispuni ceo radijator. Zato odvrnite ventil na radijatoru i držite ga tako sve dok se čuje šištanje. Kad se pojave prve kapi vode, zatvorite ga - to je znak da je sav vazduh izašao.

This browser does not support the video element.

Kako odzračiti radijator  Instagram/featureradiators

Drugi posao koji treba obaviti je postavljanje aluminijumske folije iza radijatora. Ona će reflektovati toplotu ka sobi, ali pripazite da folija ima i izolirajući sloj na onoj strani kojom je pričvršćujete na zid.

Na kraju, vodite računa da odmaknete nameštaj od svih radijatora, tako da ima dovoljno prostora i da se toplota što lakše širi kroz kuću. Pročitajte i kako centralno grejanje može da ugrozi zdravlje i preduzmite mere da se zaštitite.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Trik sa aluminijmskom folijom za čisto posuđe  TikTok/carolina.mccauley