BLISTAVO ČISTI STOLNJACI, KRPE, MAJICE: Pogledajte kako skinuti masne fleke u samo 3 koraka

Jednostavna uputstva za skidanje fleka - uklonite masne mrlje sa lakoćom!

Youtube / House Cleaning Tips & Tricks

Od svih mrlja na odeći, stolnjacima i kuhinjskim krpama, najupornije su one od ulja ili namirnica s mnogo masnoća. Uvek se najteže uklanjaju, pre svega zato što su masnoće obično ili u čvrstom ili u polučvrstom stanju na sobnoj temperaturi.

Zato je neophodno komade na kojima ima masnih fleka prati na veoma visokoj temperaturi što često nije ni moguće, a ni dovoljno. Kad je reč o sintetičkim materijalima, kakav je poliester, za njih se masnoća još čvršće vezuje. A kako poliesterskih vlakana danas ima u brojnim materijalima, sigurno je da masnih mrlja imate sve više na odeći.

Shutterstock  

Najvažnije je da počnete sa uklanjanjem što je pre moguće. Idealno bi bilo da to uradite čim se isflekate. Kad se mrlja osuši, biće još teže da se skine.

Prvo uklonite višak masnoće papirnim ubrusom. Nemojte trljati, već tapkati površinu. Odmah zatim pospite mrlju obilno  sodom bikarbonom i ostavite da stoji barem sat vremeba. Zatim je uklonite kako god vam je najzgodnije - ako je reč o stolnjaku, možete da istresete sodu bikarbonu. Ako je fleka na mebl štofu kauča, usisajte prah i ponavljajte postupak par puta.

Sada rastopite jedan čep tečnog deterdženta u šolji vode, pa natopite mrlju i dobro je istrljajte. Ako skidate fleku sa majice ili stolnjaka, na primer, operite komad na uobičajen način u mašini Isperite i ponovite postupak ukoliko bude potrebno. Pogledajte i u video klipu kako da to uradite.

This browser does not support the video element.

Kako skinuti masne fleke  Instagram/carolina.mccauley

 Ako je u pitanju mebl štof, natopite mikro krpu mešavinom deterdženta i vode i trljajte dok fleka ne izbledi. Uklonite i deterdžent vlažnom krpom koju ćete ispirati više puta. 

Izvor: Lepa&Srećna