KAKO DA IZABERETE SLATKU LUBENICU? Zaboravite na kuckanje, tražite ovu tačku na njoj

Kako izabrati slatku i zrelu lubenicu? Evo saveta!

Shutterstock

Dobro rashlađena lubenica je idealna za osveženje na jakoj vrućini, a ne znaju svi kako da izaberu onu koja je zaista zrela i slatka.

Tajnu je otkrila prodavačica sa Kalenić pijace koja je, u prilogu TV Prva, pokazala kako izabrati najukusniju lubenicu.

Zrelost se može proveriti tako što tražite da se odseče peteljka. "Ako je tu lubenica bela i krene da curi, lubenica je potpuno zrela. Većina traži da lubenica bude slatka, dakle okrenete i tražite da bude ženka. Ako ima širok cvet, to je ženka, ako je samo jedna tačkica, to je mužjak“, rekla je prodavačica za "Prvu".

Ako i dalje želite da je isprobate kuckanjem, udarite lagano po njoj. Ako čujete dubok, šuplji zvuk, to je znak da je lubenica zrela i sočna. Kad je uzmete u ruku, zrela lubenica treba da bude teška za svoju veličinu. To znači da je puna vode.

Shutterstock  

Ne dozvolite da vas privuče sjajna površina neke lubenice - ona nije zrela. Potražite lubenicu koja ima tamnozelenu boju i mat površinu. 

Obavezno pogledajte donju stranu lubenice, mesto gde je ležala na zemlji. To mesto treba da bude krem žute boje. Što je ovo polje tamnije, to je lubenica duže sazrevala na suncu. Prateći ove savete, imaćete veće šanse da izaberete slatku i sočnu lubenicu, a pročitajte i koliko kriški lubenice možete da pojedete dnevno po savetu dr Filguda.

Tekst: Lepa&Srećna / Jasmina Glišić