RECEPT ZA SLAVSKI KOLAČ I KOLJIVO ZA ĐURĐEVDAN: Najmekše testo sa krckavom koricom i kremasto slatko žito

Žito i kolač na čije ukuse niko neće ostati ravnodušan.

Shutterstock

Za svaku krsnu slavu, na trpezi uz sveću i crveno vino, obavezno mora da se nađe slavski kolač i slavsko žito, koji se osveštavaju u crkvi ili to radi sveštenik u domu svečara na dan slave.

Svaka domaćica želi da joj slavski kolač ispadne savršen - mekan, sa krckavom koricom, a žito kremasto i slatko taman koliko treba. Predstavljamo vam upravo takve recepte za slavski kolač i žito!

Sastojci: 500-600 grama brašna, pola kockice svežeg kvasca, oko 200 ml toplog mleka, kašičica šećera, puna kašičica soli, malo ulja, kockica putera. 

Priprema: Izmrvite kvasac u mleko, dodajte šećer i izmešajte da se lepo sjedini, pa ostavite da se aktivira. Za to vreme u vanglu za mešenje sipajte veći deo brašna i so, izmešajte, pa dodajte nadošao kvasac. Umesite testo uz postepeno dodavanje preostalog brašna dok se ne dobije srednje tvrdo testo koje se ne lepi za ruke.

Shutterstock  

Pokapajte malo ulja preko testa, razmažite svuda, pa pokrijte testo i ostavite na toplom mestu da se udvostruči. Naraslo testo premesite na radnoj površini, formirajte željeni oblik, prebacite u pleh za pečenje, pa premažite puterom koji ste prethodno otopili. Ako stavljate pečat i druge ukrase od slanog testa, prvo ih stavite da se zalepe za kolač, pa potom premažite puterom, ne dodirujući ukrase, kako bi ostali beli.

Pecite oko 35-45 minuta na 210 stepeni.

Recept za slavsko žito

Sastojci: 300 grama pšenice, 200 g šećera u prahu, 150 g mlevenih oraha, kesica vanil šećera, kašičica mlevenog muskatnog oraščića.

Shutterstock  

Priprema: Skuvajte pšenicu tako da se sva zrna dobro raskuvaju. Sameljite kuvanu pšenicu (ostavite malo vode u kojoj se kuvala, da ne bude previše suvo), pa dodajte šećer, orahe, muskatni orah i vanil šećer. Sve dobro izmešajte, proverite da li je dovoljno slatko, po potrebi dodajte još šećera i prespite u činiju za služenje. Ukrasite po želji sa malo mlevenih oraha ili orahom u jezgru.

Pročitajte još i šta treba uraditi na Đurđevdan za dobro zdravlje.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Đurđevdan kod Rodića u Titelu  instagram/bojana__rodic

Tekst: Lepa&srećna / B.S.