SVEČANI JELOVNIK ZA ĐURĐEVDAN: Recepti za predjelo, glavno jelo i dezert dostojni kraljevske trpeze

Jela koja će oduševiti sve vaše ukućane i goste.

Shutterstock

Pravoslavna crkva i njeni vernici 6. maja proslavljaju Đurđevdan, praznik posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju, koji mnogi slave kao krsnu slavu.

Naravno, ovaj praznik ne može da prođe bez svečane trpeze, pa ako vam je neophodna inspiracija, predlažemo vam slavski jelovnik sa receptima za predjelo, glavno jelo i dezert, koji će oduševiti sve vaše ukućane i goste.

Predjelo

U našem narodu omiljeno predjelo jeste meze - tanjir pun različitih mesnih prerađevina i sireva, uz koje se obično poslužuje neko domaće pecivo i salata. Predlažemo da ovoga puta to bude brza pita sa sirom i ukusna, osvežavajuća salata sa susamom i piletinom.

Shutterstock  

Brza pita sa sirom

Sastojci: 4 jaja, 250 g brašna, 200 ml jogurta, 100 ml ulja, 1 kesica praška za pecivo, 300 g iseckanog sira, 1 kašičica soli.

Priprema: Belanca i so umutiti, dodati žumanca i nastaviti sa mućenjem, da se dobije penasta smesa. Dodati jogurt i ulje, i sjediniti sa jajima. Brašno pomešati sa praškom za pecivo, pa ga dodati u smesu i dobro sve umutiti. Na kraju ubaciti na kockice iseckani sir. Kašikom promešati pa istresti masu u podmazan i brašnom posut pleh. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni. Pečenu pitu pokriti krpom da se prohladi, pa seći na kocke.

Salata sa susamom i piletinom

Shutterstock  

Sastojci: 200 g barenog pilećeg filea, 200 g susama, 250 g kisele pavlake, 200 g majoneza, 200 g šunke.

Priprema: Kuvanu piletinu iseckati na kockice. Susam prepeći na suvom tiganju uz stalno mešanje da ne izgori. Pomešati sa mesom, pa dodati iseckanu šunku i na kraju umešati majonez i pavlaku. Po želi posolite. Dobro ohladite pre služenja.

Što se glavnog jela tiče, praznici ne mogu da prođu bez tradicionalnog pečenja. Evo kako da ga savršeno pripremite kod kuće:

Pečena svinjetina sa krckavom koricom i sočnim krompirom

Sastojci: 3 kg prasetine (po izboru plećka, but, rebra...), 3 kašičice soli, 2 kašike sirćeta, 5 kašika ulja, 1 kg krompira, so ili vegeta.

Priprema: Zagrejte rernu na 250 stepeni. Da bi korica bila krckava, isecite živo meso u dva smera ukoso. Podmažite tepsiju sa uljem i stavite meso, pa ga posolite i dobro utrljajte so svuda, a potom i sirće (zbog njega če korica dodatno biti krckava). Premažite meso uljem uz pomoć četkice i dodajte vodu, toliko da sasvim prekrije dno. Meso ubacite u zagrejanu rernu i odmah smanjite temperaturu na 180 stepeni.

Shutterstock  

Prasetinu obično treba peći oko 3-5 sati,u zavisnosti od veličine i debljine komada. Oko 30 minuta pre kraja pečenja u pleh sa mesom ubacite krompir koji ste prethodno oljuštili i isekli na tanke kriške, kao za musaku i začinili solju ili vegetom.

Što se dezerta tiče, praznici su ono vreme kada više ne gledamo toliko da li je recept brz, već da to bude što lepša i što kremastija poslastica koja će osvojiti sva naša čula. Jedna od takvih je takozvana kremasta čarobnica, za čiju pripremu treba malo vremena, ali već sa prvim zalogajem će vam biti jasno da je vredelo svakog minuta.

Torta kremasta čarobnica

Sastojci za kore: 15 belanaca, 12 kašika šećera, 3 pune kašike brašna, 15 kašika oraha, 3 kašičice praška za pecivo.

Za fil: 15 žumanaca, 4 kesice pudinga od vanile, 1,5 l mleka, 10 kašika šećera, 2 kesice vanilin šećera, 250 g putera, 150 g mlečne čokolade, 150 g bele čokolade.

Još će vam trebati: 500 ml slatke pavlake, 200 g šlaga sa ukusom čokolade, 600 ml mleka.

Foto: Shutterstock 

Priprema: Od navedenih sastojaka ispecite 3 kore, na sledeći način: Umutite 5 belanaca, pa postepeno dodajte 4 kašike šećera i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Zatim u smesu dodajte 1 punu kašiku brašna i kašičicu praška za pecivo. Promešajte, pa dodajte 5 kašika mlevenih oraha i opet lagano umešajte sve sastojke. Sipajte smesu u pleh obložen pek papirom i poravnajte, pa pecite na 180°C oko 15 minuta.

U posudi pomešajte puding i šećer sa 500 ml mleka tako da nema grudvica. Umutite žumanca, pa dodajte u puding i promešajte. Preostalo mleko stavite da se kuva, pa kad provri dodajte puding. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Podelite smesu na 2 jednaka dela. U jedan deo dodajte izrendanu mlečnu čokoladu, a u drugi belu i odmah promešajte da se čokolada otopi. Pokrijte ih providnom folijom i ostavite da se ohlade.

Za to vreme umutite puter i podelite na 2 jednaka dela. Jednu polovinu dodajte u smesu sa belom čokoladom, a drugu polovinu dodajte u smesu sa mlečnom čokoladom i umutite oba fila da se lepo sjedine. Posebo umutite slatku pavlaku, a drugoj posudi i šlag sa ukusom čokolade sa mlekom.

Stavite koru na poslužavnik, pa preko rasporedite polovinu žutog fila. Zatim nafilujte polovinom slatke pavlake, pa poklopite drugom korom. Preko premažite ceo crni fil, pa onda celu količinu šlaga od čokolade, pa stavite treću koru. Premažite je preostalim žutim filom, a onda i preostalom slatkom pavlakom. Ukrasite po želji.

Pogledajte i najlepše slikovne čestitke za Vaskrs.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

ESTRADNI PAR SLAVI ĐURĐEVDAN! Bilja Jevtić i Aca Ilić obeležavaju porodičnog sveca  Kurir televizija

Tekst: Lepa&srećna / B.S.