Sigurno se i vama bar jednom desilo da vam se hrana zalepi za posudu od nerđajućeg čelika. Sigurno ste i vi tada pomislili: Kako je ovo uopšte moguće!
Posuđe od nerđajućeg čelika trebalo bi da bude nelepljivo, osim ukoliko je došlo do oštečenja.
Međutim, postoji još jedan razlog zašto vam se hrana lepi u ovakvom posuđu - niste dovoljno zagrejali tiganj ili šerpu!
Ali, ne brinite, ima rešenja da se ovo spreči - uradite jednostavan test sa kašikom vode, koji će vam pokazati da li je posuda od nerđajujćeg čelika zagrejana koliko treba.
Zagrejte sud na ringli na umerenoj temperaturi, a potom unutra sipajte kašiku obične vode. Ako "barica" stoji u mestu, sud nije dovoljno zagrejan. Pak, ako se voda razbije na mnogo sitnih kapljica koje se razlete svuda, tiganj je pregrejan.
Ako "barice" vode počnu da se okreću lagano po tiganju i pomalo da previru, to je znak da je posuda zagrejana taman koliko treba i verovatnoća da će se hrana zalepiti je veoma mala.
Saznajte i kako da prepoznate krompir pun toksina.
BONUS VIDEO
Tekst: Lepa&srećna/B.S.