Noževi spadaju među najkorisnije alatke u kuhinji i neophodni su nam za priremu gotovo svakog jela.
Kako bi nam bili od pomoći, noževi treba budu oštri, jer će se tako brže, lakše i lepše seći povrće, meso i druge namirnice, dok će nas tupi noževi usporavati, gnječiti namirnice...
Da bi noževi bili oštri, verovatno mislite da vam je neophodan neki skup oštrač. Varate se - čak i ako nemate kvalitetan oštrač, možete da naoštrite kuhinjski nož, i to samo uz pomoć jedne šoljice!
Keramika bez premaza tvrđa je od metala, te je slobodno možete koristiti kao brusni kamen u svrhu oštrenja noževa. Okrenite keramičku šolju i pogledajte dno sa spoljašnje strane - tu je obično taj hrapavi deo neglazirane keramike. Laganim pokretima oštricom noža klizite duž neglazirane ivice pod uglom od 15 do 20 stepeni. Počnite sa 10 poteza sa svake strane, a onda polako smanjujte dok ne dobijete oštricu čiji je ivica bar približno simetrična.
Budite pažljivi da se ne biste povredili.
Napomene: Koristitie isključivo keramiku, nikako fini porcelan ili arkopal. Imajte u vidu da ova tehnika oštri nož tako što ga stanjuje, ukalnjajući trajno deo materijala, pa je nemojte koristiti često ili na skupim noževima.
Pogledajte i kako iseći okruglu tortu kao profesionalac.
BONUS VIDEO
Tekst: Lepa&srećna/B.S.