U okviru projekta Zaboravljena jela Srbije, obilazimo našu zemlju, istražujemo veličanstvene predele i probamo autentične ukuse. Put nas vodi u Homolje…
Pita od pasulja
- Sastojci:
- 250 g brašna
- 2 kašike ulja
- 1 kašika sirćeta
- navrh noža soli
- 9 kašika hladne vode
- Fil:
- 1/2 kg kuvanog pasulja
- 2 struka mladog crnog luka
- 300 g šampinjona
- 1 dl bujona od povrća
- 2 šargarepe
- 1 kašika seckanog peršuna
- 1 kašika senfa
- so, biber
- I još:
- 2 čena belog luka
- 4 kašike ulja
- 2 kašike mlevenih oraha
Priprema:
U brašno dodajte so, ulje, sirće, vodu i mesite testo petnaestak minuta.
Podelite ga na onoliko delova koliko kora želite, svaki deo premesite, stavite na dasku posutu brašnom, premažite s malo ulja i ostavite na sobnoj temperaturi 20 minuta.
Za to vreme napravite fil:
Na zagrejanom ulju propržite seckan luk, dodajte rendanu šargarepu, dinstane pečurke (s bujonom), kuvani pasulj i začine.
Uz mešanje pržite 2-3 minuta, dodajte peršun i ostavite da se ohladi, pa dodajte senf i promešajte.
Svaki deo testa razvijte na debljinu 2-3 mm i ostavite sa strane.
Kore premažite uljem, odozgo stavite rendan beli luk, izbodite viljuškom na nekoliko mesta, stavite fil i pospite orasima.
Tako uvijte sve kore, premažite mešavinom ulja i vode i stavite u pleh postavljen pek-papirom.
Pecite na 200 stepeni 20 minuta, potom smanjite temperaturu na 180 stepeni i nastavite s pečenjem još 20-25 minuta.
Pečenu pitu izvadite iz rerne, poprskajte s malo vode, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se prohladi.
POGLEDAJTE VIDEO SA DETALJNIM UPUTSTVOM ZA PRIPREMU OVE ODLIČNE PITE, A U NASTAVKU TEKSTA SLEDI JOŠ SPECIJALITETA!
Homoljska čorba od koprive
- Sastojci:
- 1 kg telećih kostiju
- 500 g kopriva
- 1 uvrh puna kašika masti
- 1 kašika brašna
- 100 g slanine
- 1 dl pavlake
- so, biber
Priprema:
Skuvajte kosti za bujon: nalijte vodu tek da ogrezne, a kad provri, posolite, kuvajte još 20-30 minuta i procedite.
Odvojeno skuvajte koprivu u slanoj vodi i naseckajte.
Na masti propržite brašno, dodajte koprivu, izmešajte i nalijte bujonom.
Slaninu iseckajte na kockice, propržite i umešajte u čorbu.
Ostavite da provri, pa doterajte ukus solju i biberom, sklonite s vatre, umešajte pavlaku i odmah poslužite.
POGLEDAJTE DETALJNO UPUTSTVO ZA PRIPREMU OVE ZDRAVE ČORBE U NAŠEM VIDEO KLIPU A U NASTAVKU TEKSTA PROČITAJTE KOJA MESTA OBAVEZNO MORATE POSETITI U OVOM KRAJU!
Kada vas put nanese u ovaj živopisni kraj istočne Srbije, obavezno bi trebalo da posetite dva bisera prirode - Krupajsko vrelo i vrelo Mlave! Pogledajte nezaboravne slike u nastavku teksta!
U podnožju planine Bjelanice nalaze se dva bisera prirode kraškog porekla, koja obavezno treba posetiti.
Vrelo Mlave i Krupajsko vrelo privlače pažnju svih koji ih posete i očaravaju svojom neobičnom lepotom.
Vrelo Mlave nalazi se u blizini Žagubice, u prirodnom amfiteatru prečnika oko 25 metara.
Njegova dubina je još uvek misterija jer nije do kraja ispitana. Ronioci su stigli do 72 m, a dalja istraživanja nisu bila moguća zbog jakih vodenih struja.
Krupajsko vrelo ušuškano je u šumi, u rastinju, između sela Krupaje i Milanovca na oko 35 km od Žagubice. Neobična plavozelena boja jezera doprinela je njegovoj lepoti i popularnosti među svima koji su posetili ovo izuzetno mesto.
Krajolik privlači znatiželjnike i zbog vodopada, polupotopljene pećine i legende da se u dubinama hladnog jezera krije blago koje je planina progutala.
Pećinu s blagom navodno čuva vodeni duh zbog kojeg niko ne sme da uđe u vodu.Ronioci su zavrili ispod površine i otkrili lavirint podzemnih kanala koji nose živopisne nazive: Želudac, Tobogan, Mala soba, Šest metara, Velika soba, Glava ovna...
Krupajsko vrelo proglašeno je zaštićenim parkom prirode, jer osim očuvanog ekosistema, na ovom mestu izvire i lekovita termalna voda.
Pećina Ceremošnja
Istočna Srbija obiluje prirodnim fenomenima, pa se tako i na severoistočnim obroncima Homoljskih planina, na oko 15 kilometara od Kučeva, skrila pećina Ceremošnja, nazvana po obližnjem selu.
Otvorena je 1980. godine, a speleolozi su do sada ispitali nešto više od 700 metara.
Posetioci mogu zaviriti u brojne pećinske dvorane stazom dugom 431 m i uživati u bogatstvu stalaktita i stalagmita, draperija, okamenjenih vodopada i stubova. Od 2007. godine pećina ima status zaštićenog prirodnog dobra.
U Homolju koje je isprepletano vlaškim uticajem, kulinarska ponuda je izuzetno raznolika i bogata. Ovde domaćice vole da posluže svoje goste poljupčićima, tj. kolačićima od griza i badema.
POLJUPČIĆI OD GRIZA I BADEMA
- 4 žumanceta
- 200 g šećera
- 150 g mlevenog badema
- 100 g griza
- 1 limun
- I još, po želji:
- oljušten badem
- prah-šećer
Žumanca umutite sa šećerom, varjačom umešajte griz i badem.
Dodajte sok i rendanu koru limuna i ujednačite masu, pa pravite bombice.
Po želji, u svaku zabodite oljuštenu polovinu ili ceo badem.
Stavite u podmazan pleh i pecite na 180-200 stepeni.
Još vruće poljupčiće možete da uvaljate u prah-šećer, po želji.
POGLEDAJTE I VIDEO PRILOG O PRIPREMI OVOG SLATKIŠA!
Izvor: Lepa & Srećna