Izlazak na kolače bio je specijalna prilika u starom Beogradu, piše Lepa & Srećna.
Dame i gospoda uvek bi se posebno doterali za tu priliku, pa su žene nosile koktel haljine a muškarci redovno bili u odelu.
Najlepši kolači jeli su se u odabranim poslastičarnicama i u elitnim hotelima, a uz njih se pila kafa sa običnom vodom ili limunada ili boza - šta ko voli.
Svežina kolača i lepota dekoracije na tortama kasnije su se prepričavali među mlađim i starijim domaćicama, a romantični izlasci na kolače završavali su se šetnjom beogradskim korzoom i romantičnim poljupcem za laku noć. Poljubac bi, ponekad, morao i da se prećuti!
Tri torte uvek su bile u vrhu beogradske poslastičarske ponude, a za sve tri - mi imamo recept!
SRNEĆA LEĐA: bečka torta koju su svi Beograđani zavoleli
- Sastojci:
- 125g putera
- 100g šećera
- 5 jaja
- 100g mlevenih badema
- 50g mlevenog keksa
- 100g otopljene čokolade za kuvanje
- 20g brašna
- 1 kašika cimeta
- Za fil:
- 1dl mleka
- 150g šećera
- 100g čokolade za kuvanje
- 100g putera
- Glazura:
- 100g čokolade
- 5 kašika ulja
Priprema:
Prvo skuvajte fil tako što sve sastojke stavite u šerpu, promešate i kad provri kuvate 5 minuta stalno mešajući.
Izručite fil u pleh poprskan vodom i ostavite da se se ohladi.
Penasto umutite puter sa 50g šećera i žumancima, a zatim dodajte belanca umućena sa preostalim šećerom.
Ostale sastojke izmešajte i sjedinite sa puterom i jajima.
Rebrasti pleh podmažite puterom pospite brašnom i sipajte pripremljenu masu.
Pecite u rerni zagrejanoj na 200C 40 minuta.
Masa je pečena kad se odvoji od ivica pleha, a možete proveriti i nožem koji ćete zabosti u sredinu mase.
Izvadite pečeno testo iz kalupa, rasecite ga poprečno da dobijete 3 kore i ostavite ih da se ohlade.
Filujte donju i srednju koru pripremljenim kremom i stavite odozgo najužu koru.
Otopite čokoladu s uljem i prelijte kolač.
Po sredini poređajte bademe.
MOSKVA ŠNIT: torta iz srca Beograda
- Sastojci:
- Za koru:
- 6 belanaca
- 6 kašika
- 5 kašika mlevenog keksa
- 1 kašika brašna
- 6 kašika mlevenih lešnika
- Za prvi fil:
- 1 l mleka
- 120g gustina
- 6 jaja
- 400gr šećera
- 1 kesica vanil šećera
- Za drugi fil:
- 5 belanaca
- 500 gr šećera
- 500 gr putera
- 700 gr višanja
- 200 gr šećera za višnje
- 300 gr ananasa
- 300 gr bresaka iz kompota
Priprema:
Umutite sneg od belanaca i šećera.
Izmešajte brašno i mleveni keks.
Sada polako dodajte sneg od belanaca i sipajte u četvrtasti pleh.
Pecite desetak minuta na 200C stepeni.
Kad se ohladi, podelite na četiri dela.
Za prvi fil, izmešajte gustin, žumanca, šećer i vanilin sa malo mleka.
Ostatak mleka stavite na tihu vatru pa kad provri dodajte mešavinu sa žumancima.
Kuvajte 5 minuta i neprekidno mešajte.
Za drugi fil, ušpinujte gusto šećer pa ga dodajte u umućena belanca i ostavite da se stegne.
Umutite puter i dodajte sneg od belanaca sa šećerom.
Skuvajte višnje sa šećerom pa ih procedite i ohladite.
Filovanje: kora, prvi fil, seckani ananas, seckane breskve, drugi fil, pa kora i višnje pa prvi fil.
Sve ponovite i završite filom pa dekorišite listićima badema ili ukrasite šlagom i voćem.
PARISKA TORTA: prelepa kremasta poslastica od šlaga i čokolade
- Sastojci:
- 10 jaja
- 200 gr šećera
- 250 gr brašna
- 40 g kakao praha
- Za fil:
- 1.5 l neulupanog šlaga, tj. slatke pavlake
- 150 gr čokolade
- 250 gr šećera
Priprema:
Umutiti belanca sa šećerom, postepeno dodati žumanca, brašno i kako. Ispeći i kada se ohladi iseći na četiri tanke kore.
Za fil:
Kuvati 1/2 l pavlake, 100 gr čokolade i 50 gr šećera.
Stalno mešati da ne zagori. Kad počne da vri, skinuti sa vatre i ostaviti da se potpuno ohladi i stegne.
Zatim izmešati sa litar šlaga i 200 gr šećera.
Mutiti mikserom dok se ne sjedini. Filovati u tri sloja i sa strane.
Napomena: Možete i dodatno dekorisati čokoladnim mrvicama, tačkicama šlaga ili na neki drugi način, a pregled raznih dekoracija možete naći OVDE.