PILETINA SA KROMPIROM, POVRĆEM I PESTO SOSOM: pečeno pile uz bogat prilog (RECEPT)

Foto: Shutterstock

Priprema:

Sastojci

jedno pile (oko 1,5kg)
200 gr krompirića
1 tikvica
2 crvena luka
1 manji plavi patlidžan
4 čena belog luka
1 paprika
100 ml maslinovog ulja
130 gr spanaća
60 gr rukole
5-6 oraha
sok od 1/2 limuna
so i biber
25 gr parmezana

Prelijte očišćen spanać vrelom vodom pa ga ocedite isperite hladnom vodom. Neka se dobro iscedi.

Rukolu operite, pa u blenderu izmiksajte sa spanaćem, čenom belog luka, orasima i parmezanom.

Celo pile pripremite za pečenje, posolite i pobiberite, a ispod kože na četiri mesta napravite male "džepove" i u svaki ubacite po jednu kašiku pesto mešavine.

U svaki stavite i po jedan oljušteni čen belog luka.

Pažljivo namažite uljem, pa pecite dvadesetak minuta na temperaturi od 220C stepeni.
Zatim smanjite temperaturu na 180C stepeni i pecite još oko 20 minuta.

Dodajte oljušteno i iseckano povrće, posolite, prelijte sokom limuna i ostatkom pesto sosa pa sve dobro izmešajte i pecite u rerni oko pola sata.

Ostavite bar petnaestak minuta da odstoji pre nego što isečete pile i poslužite ga.

Recept: Kika K.

Izvor: Lepa&Srećna