Ovo jelo je odlično i sa pastrmkom, u tom slučaju koristite filete i odmerite količinu prema broju osoba na ručku, piše Lepa&Srećna.
- 1 kg šarana u šniclama
- 5 sitnijih paradajza (može i zamrznut)
- 2 krupne glavice luka (crveni ili žuti)
- 4 šargarepe
- 4 korena peršuna
- 200 ml belog vina
- 4 čena belog luka
- 1 limun
- maslinovo ulje
- so i biber
Priprema:
Ugrejte rernu na 200 C stepeni.
Ako sečete ribu na šnicle, neka budu što deblje. Možete koristiti i filete, ali zarežite kožu na nekoliko mesta.
Povrće očistite i isecite na krupnije komade.
U dublji pleh sipajte ulje, pa rasporedite povrće, posolite i pobiberite.
Sipajte belo vino i stavite u rernu na oko 20 minuta.
Za to vreme usolite ribu. Isecite limun na kolutove.
Izvadite pleh iz rerne, napravite mesta za ribu i tu postavite kolutove limuna.
Na limun stavite komade ribe, vratite u rernu i pecite još oko pola sata. Ako limun stavite na ribu, pazite da ne pregori od gornjeg grejača, jer će dati gorak ukus.
Izvadite, protresite lagano pleh, probajte i ako je potrebno da povrće još malo uvri, a riba dobije koricu, vratite na još desetak minuta u rernu.
Pospite peršunovim lišćem i poslužite.
Recepte piše: Kika kuvarica
Izvor: Lepa&Srećna