Slava Svetom Arhangelu Mihailu druga je po broju svečara u Srbiji, a čak i u teškim vremenima, domaćice će pripremiti najlepše posluženje za porodicu i najbližu rodbinu.
Podsećamo da treba da se pridržavate svih upozorenja i pravila koje ističu srpski lekari a mi vam predlažemo najukusnija jela za ovaj svečani dan.
STARINSKA TELEĆA ČORBA
Sastojci:
500 g telećeg ribića
1 glavica crnog luka
2 krompira
1 koren peršuna
1 mali celer
2 šargarepe
2 kašike brašna
1 kocka juneće supe
1 čaša kisele pavlake
1 žumance
peršunov list
biber
so
Priprema:
Crni luk sitno iseckati. Povrće očistiti i iseckati na kockice. Meso takođe iseći na kockice. Zagrejati malo ulja i izdinstati iseckan crni luk da postane staklast. Dodati iseckano meso i dinstati da promeni boju. Zatim dodati povrće, kratko propržiti i sipati malo vode. Dodati kocku supe, biber i alevu papriku, promešati i dinstati na umerenoj temperaturi.
Kada meso bude napola gotovo, sipati vodu i kuvati na tihoj vatri dok povrće i meso ne omekša. Na kašici ulja ispržiti brašno vodeći računa da ne porumeni. Sipati malo supe i umešati u čorbu. Kuvati nekoliko minuta da se čorba blago zgusne. Umutiti pavlaku i žumance i u mlazu sipati u čorbu, neprestano mešajući. Posuti seckanim peršunom, poklopiti i odmah skloniti sa šporeta. Ostaviti da odstoji desetak minuta pre služenja.
PRASEĆE PEČENJE U RERNI
Sastojci:
3 kg prasetine
3 kašičice soli
2 kašike sirćeta
5 kašika ulja
Praseće meso operite i dobro ga osušite papirnim ubrusom. Oštrim nožem zasecite kožu u dva smera samo do masnoće da dobijete lepu šaru, kockice, na taj način pečenje će se lakše seći i korica će biti hrskava. Pripremljenu prasetinu dobro posolite, utrljajte so sa svih strana i stavite pripremljeno mesu u tepsuju u koju ste nasuli malo ulja, tako da koža bude okrenuta ka gore. Četkicom premažite samo kožu prasetine sirćetom, kiselina iz sirćeta će tokom pečenja pokrenuti razgradnju masnoće i dobićete divno hrskavu kožicu, a sirće se neće osetiti.
Naspite u tepsiju oko prasetine 1-2 šolje hladne vode zavisi koliko vam je velika tepsija, tečnost treba da prekrije dno tepsije i stavite pečenje u rernu zagrejanu na 250 stepeni da se peče. Čim ste ubacili pečenje u rernu smanjite temperaturu na 160 stepeni, tako da će se prvih 20 minuta prasetina peći na jakoj vatri, a zatim će se postepeno temperatura spustiti i pečenje lagano pecite 5 sati.
SARMA NA STARINSKI NAČIN
Sastojci:
1,5-2 kg mlevenog mešanog mesa
so, biber
veća glavica crnog luka
2 šolje pirinča
listovi kiselog kupusa
suva rebra, suvi vrat ili suva šunka sečeni na režnjeve
nekoliko listova lovora
ulje
2 kašike slatke aleve paprike
kašika šećera
Upržiti luk i mleveno meso, pa začiniti. Dodati pirinač. Odvojiti listove kupusa, probariti kratko da omekšaju i da se skine višak soli. Odseći deblje žile sa svakog lista pa polako mešavinom puniti svaki list i savijati sarme.
Na dno lonca sipati malo ulja i postaviti nekoliko listova da sarma ne zagori. Ređati zavijene sarme, tu i tamo spustiti po neko parče suvog mesa, kao i listove lorbera. Posipati redove slatkom alevom paprikom i na kraju dodati i kašičicu šećera. Odozgo prekriti listovima kupusa, naliti vodom da ogrezne i dugo kuvati na tihoj vatri.
STARINSKE KARAMEL OBLANDE
Sastojci:
veće pakovanje oblandi
1,5 l mleka
1 kg šećera
175 g margarina
200 g šećera
150 g mlevenog keksa
2 kašike brašna
Priprema:
Brašno i 200 g šećera polako upržite i dodajte mleko. Kuvajte dok se šećer ne istopi. Umešajte preostali šećer i kuvajte na tihoj vatri dok ne bude sasvim gusto (gušće nego za palačinke). Povremeno promešajte. Dodajte margarin i još kuvajte, dok se i on ne istopi. Na kraju stavite mleveni keks. Oblande filujte dok je smesa još vruća. Pritisnite poslednji list oblande nečim teškim da se listovi spoje.
Izvor: Lepa&Srećna