RUSKA BAKLAVA SE TOPI U USTIMA: Slatkiš čiji se ukus nikad ne zaboravlja (RECEPT + VIDEO)

Za ovu baklavu, testo morate pripremiti sami! Ali trud se isplati!

Youtube print skrin / Svetlana Zolotareva

Sastojci:

500 gr brašna

200 gr kisele pavlake

300 gr putera

2 jajeta

1 kašičica praška za pecivo 200-250 g oljuštenih oraha oko 400 g šećera

150 ml vode

50 g meda

cimet

vanil šećer

Za preliv:

1 šolja šećera

3/4 šolje vode

2 kašike meda

Od svih slatkiša, baklava je uvek među najomiljenijima!

Priprema:

Ostavite 200 gr putera da omekša na sobnoj temperaturi, pa mu dodajte jedno jaje i muteći dodajte pavlaku.

Nastavite da mutite dodajući prosejano brašno sa praškom za pecivo.

Neka odmara u frižideru oko pola sata.

Orahe usitnite u blenderu, dodajući šećer, cimet i vanilu.

Testo podelite na četiri dela, svaki rasklagijajte što tanje i ređajte u pleh prethodno dobro podmazanu puterom - red testa, red oraha i šećera.

Pre pečenja, baklavu isecite oštrim nožem na rombove, pazeći da ne zasečete najniži sloj testa. 

Ostatak putera otopite i prelijte preko baklave.

Svaki romb ukrasite polovinom ili četvrtinom oraha.

Pecite oko pola sata na 180C stepeni.

Pečenu baklavu prelijte špinovanim šećerom u kojem ste otopili med.

Izvor: Stvar ukusa