- Sastojci:
- 100 gr crne čokolade
- 250 gr šećera
- 200 gr putera
- 100 ml meda
- 2 jajeta
- 200 gr brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašika kakao praha
- 250 ml vruće vode
- Za glazuru:
- 60 ml vode
- 100 ml meda
- 150 gr crne čokolade
- 50 gr prah-šećera
Priprema:
Za početak, svi sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi.
Otopite čokoladu za tortu u većoj posudi.
Ugrejte rernu na 160C stepeni i pripremite podmazan kalup za tortu pa ubacite i peki-papir u njega.
Umutite šećer s puterom, pa dodajte med. Kad se sve sjedini, dodajte jedno po jedno jaje i za svakim po jednu kašiku brašna.
Sad dodajte otopljenu čokoladu, pa ostatak brašna i sodu bikarbonu.
Dodajte i prosejan kakao prah.
Na kraju, sipajte i vrelu vodu.
Dobro umućeno testo sipajte u kalup i pecite oko sat i po. Posle prvih 45 minuta proverite kako izgleda testo, ako je potrebno, prekrijte ga folijom i zatim pazite na svakih desetak minut ad ane pregori.
Ostavite da se dobro ohladi na žici.
Za glazuru, ugrejte vodu i med, pa skinite sa vatre i dodajte izlomljenu čokoladu pa dobro umutite. Na kraju dodajte prosejan prah šećer.
Da biste glazirali tortu, pokrijte tacnu delovima peki-papira koje ćete kasnije moći lako da izvučete a da tacna ostane čista.
Tekst: Lepa&Srećna