TORANJ OD KOLAČA: za krokambuš vam treba mnogo profiterola ali je efekat fenomenalan (RECEPT)

Ako želite da napravite krokambuš visok čitav metar, treba vam 80 profiterola!

Foto: Shutterstock

Ova mera sastojaka je za uobičajen recept za šest osoba - oko dvadeset profiterola. Za krokambuš visine od jednog metra potrebno je 80 profiterola, a vi odlučite koliko visok će biti toranj od kolača za vašu priliku!

  • Testo (profiterole)
  • 250 ml vode
  • 125 ml ulja
  • prstohvat soli
  • 150 g brašna
  • 4 jaja
  • Krem
  • 250 ml mleka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 žumanca
  • 30 g šećera
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika gustina
  • 50 ml slatke pavlake 
  • Karamel 
  • 150 g šećera
  • 75 ml vode

U lonac na vatru stavite vodu, ulje i sol, sačekajte da prokuva.

Kad prokuva, u par navrata dodajte brašno i mešajte oko pet minuta dok smesa ne počne da se odvaja od lonca.
Prebacite testo u drugu posudu da se malo ohladi, pa dodajte jedno po jedno jaje.

Svaki put dobro izmešajte da dobijete glatku i gustu smesu.

Prebacite smesu u kesu sa špricem sa zvezdastim nastavkom, pa istiskujte malo po malo testa na pleh postavljen pek-papirom.

Trudite se da krofnice ne budu veće od 2 do 3 cm i da ne budu previsoke, jer tokom pečenja prilično porastu.

Pecite na 200 C oko 35 minuta.

Kad su pečeni, ostavite ih na plehu da se ohlade.

Krem:

Zagrejte mleko da polako zavri.

U drugoj posudi umutite žumance i šećer, dodajte ekstrakt vanile, brašno i gustin i sve dobro promešajte.

Kad mlijeko proključa, odvadite par kašika i sipajte ih u smesu sa žumancima, promešajte i vratite celu smesu u mleko.

Kuvajte par minuta da se smesa zgusne.

Ostavite sa strane da se krem ohladi.

Umutite slatku pavlaku u šlag pa dodajte u krem. Njime napunite svaku profiterolu.

Po želji, svaku umočite jednom stranom u glazuru. Najjednostavniji recept za glazuru naći ćete OVDE.

Karamel:

Šećer i vodu stavimo u šerpu na vatru da se otope i dobiju lepu žutu boju.

Karamel se ne sme mešati, samo protresate šerpu. 

Kad se sve otopi, odmah zaustavite karamelizaciju tako što ćete šerpu staviti u posudu s ledenom vodom. Dogodiće se da se ona zgusne, ali tada samo kratko vratite šerpu na toplu ringlu.

Za ređanje krokambuša pripremite kupu od kartona.

Svaku profiterolu umočite u karamel pa je zalepite na karton, a sledeće lepite i na ostale profiterole.

Niti od karamele:

Uzmete dve viljuške, držite jednu do druge, umočite u karamel i onda iz što veće visine brzim pokretima desno-levo širite niti na pek papiru. Treba ih vrlo polako odlepiti sa pek-papira i staviti na krokambuš.

Najbolje je da ih napravite sat-dva pre serviranja, jer ne mogu dugo da stoje na sobnoj temperaturi (otope se).

Izvor: Tihana Topčić

Izvor: Kuhari