Ova mera sastojaka je za uobičajen recept za šest osoba - oko dvadeset profiterola. Za krokambuš visine od jednog metra potrebno je 80 profiterola, a vi odlučite koliko visok će biti toranj od kolača za vašu priliku!
- Testo (profiterole)
- 250 ml vode
- 125 ml ulja
- prstohvat soli
- 150 g brašna
- 4 jaja
- Krem
- 250 ml mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 žumanca
- 30 g šećera
- 1 kašika brašna
- 1 kašika gustina
- 50 ml slatke pavlake
- Karamel
- 150 g šećera
- 75 ml vode
U lonac na vatru stavite vodu, ulje i sol, sačekajte da prokuva.
Kad prokuva, u par navrata dodajte brašno i mešajte oko pet minuta dok smesa ne počne da se odvaja od lonca.
Prebacite testo u drugu posudu da se malo ohladi, pa dodajte jedno po jedno jaje.
Svaki put dobro izmešajte da dobijete glatku i gustu smesu.
Prebacite smesu u kesu sa špricem sa zvezdastim nastavkom, pa istiskujte malo po malo testa na pleh postavljen pek-papirom.
Trudite se da krofnice ne budu veće od 2 do 3 cm i da ne budu previsoke, jer tokom pečenja prilično porastu.
Pecite na 200 C oko 35 minuta.
Kad su pečeni, ostavite ih na plehu da se ohlade.
Krem:
Zagrejte mleko da polako zavri.
U drugoj posudi umutite žumance i šećer, dodajte ekstrakt vanile, brašno i gustin i sve dobro promešajte.
Kad mlijeko proključa, odvadite par kašika i sipajte ih u smesu sa žumancima, promešajte i vratite celu smesu u mleko.
Kuvajte par minuta da se smesa zgusne.
Ostavite sa strane da se krem ohladi.
Umutite slatku pavlaku u šlag pa dodajte u krem. Njime napunite svaku profiterolu.
Po želji, svaku umočite jednom stranom u glazuru. Najjednostavniji recept za glazuru naći ćete OVDE.
Karamel:
Šećer i vodu stavimo u šerpu na vatru da se otope i dobiju lepu žutu boju.
Karamel se ne sme mešati, samo protresate šerpu.
Kad se sve otopi, odmah zaustavite karamelizaciju tako što ćete šerpu staviti u posudu s ledenom vodom. Dogodiće se da se ona zgusne, ali tada samo kratko vratite šerpu na toplu ringlu.
Za ređanje krokambuša pripremite kupu od kartona.
Svaku profiterolu umočite u karamel pa je zalepite na karton, a sledeće lepite i na ostale profiterole.
Niti od karamele:
Uzmete dve viljuške, držite jednu do druge, umočite u karamel i onda iz što veće visine brzim pokretima desno-levo širite niti na pek papiru. Treba ih vrlo polako odlepiti sa pek-papira i staviti na krokambuš.
Najbolje je da ih napravite sat-dva pre serviranja, jer ne mogu dugo da stoje na sobnoj temperaturi (otope se).
Izvor: Tihana Topčić
Izvor: Kuhari