Nijedna štedljiva domaćica neće baciti stari hleb, već će pokušati da ga iskoristi na najbolji način, u skladu sa vrstama jela koje priprema. Neka će ga dobro osušiti i napraviti prezlu, druga će radije napraviti tople sendviče.
Nova varijanta je nešto između prženica i toplih sendviča, a podseća pomalo i na pitu od starog hleba. Vrlo je jednostavna, a glavna prednost je u tome što hleb ne upija mnogo ulja. Priprema u rerni znači i da se, zapravo, vrlo malo ulja troši - ne ostaje višak kao kad se prže u tiganju.
Priprema: Podmažite pleh, pa nasecite stari hleb na kriške i njima prekrijte dno pleha. Ne brinite ako kriške pucaju i lome se, izgledaće vrlo rustično kad se ispeku, a to baš to je u modi! Umutite jaja sa pavlakom, posolite i dodajte mleko. Prelijte preko hleba i pecite petnaestak minuta na temperaturi od 220C stepeni - uključite samo gornji grejač.
Poslužite vruće, a ako želite, možete narendati i malo kačkavalja odozgo.
Izvor: Lepa&Srećna