KAKO SE PRAVI SLATKA BOŽIĆNA ČESNICA: Recept za čuvenu vojvođansku pitu od kora i oraha

Tradicionalna česnica je uglavnom slana, ali Vojvođani prave slatku božićnu česnicu, obično sa orasima, ali se negde dodaje i mak ili suvo grožđe.

Shutterstock

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 3 čaše šećera
  • 2 čaše ulja
  • 1 čaša jogurta
  • 2 čaše kisele vode
  • 1 čaša griza
  • 200 g oraha
  • 200g suvog grožđa
  • prašak za pecivo
  • 1 kg tankih kora

Priprema:

Za fil sve sastojke, osim kisele vode, izmiksati po redu u gornjoj listi. Svaku koru poprskati kiselom vodom, a na svaku drugu koru stavljati fil. Poslednju koru premazati filom. Peći na 200C dok ne porumeni.  Kad se ispeče, izvaditi i pokriti sa krpom. Ohladiti i služiti.

Izvor: Coolinarika