Cene hrane neprekidno rastu, pa su sve važniji praktični saveti za kupovinu koji pomažu da uštedite i da se ne odričete kvalitetnih obroka.
Evo kako da svake nedelje smanjite račun u supermarketu i iskoristite svoj budžet na najbolji način.
1. Koristite "6-5-4-3-2-1" metodu
Američki kuvar Vil Kolman osmislio je jednostavan sistem kupovine koji pomaže da izbegnete impulsivne kupovine i bacanje hrane. Pravilo glasi: kupite šest vrsta povrća, pet vrsta voća, četiri izvora proteina, tri vrste skroba (poput pirinča, krompira ili testenine), dve vrste sosova ili namaza i jednu stvar koju volite (na primer, omiljenu poslasticu). Na taj način kupujete planski, izbegavate višak i štedite novac. Takođe, imate osnovu za planiranje obroka koji su, zapravo, najzdraviji.
2. Kupujte sezonske namirnice
Voće i povrće koje je u sezoni uvek je jeftinije i svežije. Na primer, u Srbiji su leti najpovoljniji paradajz, paprike i breskve, dok su zimi jeftiniji kupus, krompir i jabuke. Umesto da kupujete mlado povrće za prolećnu salatu, tokom zime obnovite zalihe zimnice, ostavite još malo kiselog kupusa, skuvajte i pasterizujte cveklu. Za paradajz, sačekajte leto kada će biti jeftiniji.
3. Kupujte u rinfuzi i na meru
Prodavnice zdrave hrane i pijace često nude proizvode na meru – pirinač, pasulj, orašaste plodove, pa čak i začine. Ovakva kupovina je isplativija. Na primer, začini poput origana ili bosiljka su mnogo jeftiniji kada ih kupite u rinfuzi nego u malim pakovanjima u supermarketu. Ne propuštajte akcije kad pojeftine pirinač, testenine i druge namirnice koje mogu da stoje - tada kupite veće količine.
4. Koristite češće zamrzivač
Ako naiđete na dobru akciju za meso, sir ili povrće, kupite više i zamrznite. Na primer, sveže meso je često jeftinije ponedeljkom i utorkom, jer supermarketi snižavaju cenu proizvoda koji su ostali od vikenda. Takođe, hleb možete da zamrznete i odmrznete po potrebi, umesto da ga bacate kad se osuši.
5. Kupujte robne marke supermarketa
Brendirane namirnice često nisu ništa kvalitetnije od generičkih verzija. Na primer, testenina, pasulj, pirinač ili konzervirani proizvodi iz linija "robnih marki" trgovinskih lanaca mogu biti i do 30% jeftiniji od poznatih brendova, a razlika u ukusu je minimalna. Uvek čitajte ko je, zapravo, proizvođač i tražite namirnice onih koji vam se sviđaju i kad se prodaju pod "brendom".
6. Izbegavajte kupovinu isečenog voća i povrća
Gotove seckane salate, upakovane mešavine povrća ili isečeno voće su daleko skuplji od celih proizvoda. Uvek kupujte integralne namirnice pa ih sami perite i seckajte, osim u slučaju kad pronađete, recimo, zamrznuto povrće ili voće na akciji. Takođe, dešava se i da konzervisani ananas bude jeftiniji od svežeg - uporedite cene kako biste obavili najpovoljniju kupovinu.
7. Ne idite u kupovinu gladni
Istraživanja pokazuju da gladni kupci troše u proseku 20 odsto više, jer nesvesno stavljaju u korpu visokokalorične grickalice i nepotrebne proizvode. Zato je najbolje ići u nabavku nakon obroka, kada ste siti i racionalniji u odabiru namirnica.
8. Ne kupujte vodu u flašama
Ako redovno kupujete flaširanu vodu, možda ne primećujete koliko novca zapravo trošite. Uložite u kvalitetan bokal sa filterom ili filter za slavinu – početna investicija je veća, ali se brzo isplati i dugoročno štedi novac.
9. Pratite akcije, ali pametno
Kupovina na akcijama može biti odličan način za uštedu, ali samo ako kupujete ono što vam zaista treba. Pre nego što krenete u prodavnicu, proverite kataloge velikih trgovinskih lanaca i planirajte kupovinu sniženih proizvoda koje inače koristite.
10. Planirajte obroke i kupujte jednom nedeljno
Ako svakog dana kupujete "samo ono što vam fali", velike su šanse da ćete na kraju potrošiti više. Planiranjem obroka za celu nedelju i jednom nedeljno kupovinom, izbegavate impulsivne kupovine i smanjujete nepotrebne troškove. Pročitajte i kako "krompir turisti" štede na letovanju.
BONUS VIDEO: