OBIČAJI NA KRSTOVDAN: Najvažnija biljka za ovaj praznik prati Srbe kroz ceo život

Po crkvenom kalendaru za 2023. godinu, na dan 27. septembra se obeležava praznik jesenji Krstovdan.

Shutterstock

"Bosiljak prati Srbina kroz sve ozbiljnije prilike u životu, od rođenja, gde se mladencu kita Bosiljka u osvećenoj vodi do uzglavlja meće, do smrti, gde mu sestrina ili boleće koje srodnice ruka struk Bosiljka na grob posadi", pisao je Josif Pančić u svojoj "Botanici" u XIX veku.

Običaji vezani za bosiljak zadržali su se i do danas, a jedan od najvažnijih se odnosi na Krstovdan. Ove godine se praznik slavi 27. septembra, kada se i bosiljak osvećuje u crkvi i posle čuva za religijske potrebe.

Veruje se da je tako osvećen bosiljak i moćan lek. U narodnoj medicini, čaj od bosiljka se koristi da ublaži glavobolju, nesanicu i mučninu. Travari kažu da umiruje kašalj, kao i upalu želuca.

Shutterstock  

Svež list bosiljka se žvaće da se ublaži i zadah iz usta, a valja njime protrljati i mesto uboda insekta da se ublaži svrab i iritacija.

Na Krstovdan je običaj da se uređuje kuća kako bi se pripremila za zimu. Posti se (stara je poslovica "Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti"), a od voća se jede samo grožđe.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

PATRIJARH IRINEJ ISPUNIO ŽELJU MAJKE BOŽIJE: Na mestu koje je Bogorodica POKAZALA u SNU podigao manastir Đunis (KURIR TELEVIZIJA)  Kurir televizija