Merjem Uzerli svi pamte kao sultaniju Hurem koja je zaludela Sulejmana Veličanstvenog, ali i milione poklonika ove serije. Njena zaobljena figura je bila potpuni kontrast modernim mršavaicama, ali je baš takvu liniju tražio od nje režiser da bi joj uopšte dao ulogu.
Hurem se posle dugo trudila da se ovih kilograma oslobodi, a danas se čini da je cilj i postigla jer je ponovo na naslovnoj stranici čuvenog ženskog časopisa Mari Kler, baš kao manekenka. Kako je preneo Bashny, Merjem Uzerli uživa u dijeti zasnovanoj na ukusnim orijentalnim jelima i uspela je da reguliše telesnu težinu.
Evo njenog jelovnika:
1. dan
Doručak: šolja rižota bez putera, 1 kašikom maslina, čaj bez šećera
Ručak: turska čorba od sočiva
Sastojci: 200 g crvenog sočiva, mladi luk, 1 šargarepa, 3 kašike suvenane, sok od jednog limuna, 2 krompira, 2 paradajza, čili i slatka paprika po ukusu.
Priprema: Sočivo isperite, prelijte vodom i kuvajte na laganoj vatri. Kad bude kašasto, dodajte sitno seckaj krompir i rendanu šargarepu. Paradajt poparite ključakom vodom, oljuštite, isecite na kocke i dodajte u čorbu. posolite, pa dodajte čili i nanu i, po potrebi, još malo vode. Kad sve bude gotovo, izblendajte, a pri serviranju dodajte limunov sok i slatku papriku.
Večera: Kuvana govedina i čaša ajrana
2. dan
Doručak: sir sa svežim spanaćem, čaša soka od pomorandže
Ručak: Pileća salata s jogurtom
Sastojci: glavica zelene salate, pileća prsa, 100 g kukuruza iz konzerve, 10 kiselih krastavčića, 2 kašike seckanih oraha, 100 ml jogurta, beli luk po ukusu
Priprema: Skuvajte piletinu, pa je ohladite i isecite na kockice. Dodajte kukuruz, sitno seckane kisele krastavce i orahe. Dodajte seckani beli luk, prelijte jogurtom, pa pomešajte sa sečenom salatom.
Večera: šolja jogurta, 1 paradajz, 1 šargarepa
3. dan
Doručak: Turska kajgana s paradajzom
Ručak: Kebab sa patlidžanom
Sastojci: 2 patlidžana, 300 g mlevenog junećeg mesa, 1 glavica crnog luka, 3 paradajza, so i biber.
Priprema: Isecite patlidžan na tanke trake po dužini, pa nalitjte vodom, posolite i ostavite da odstoji pola sata. Potom prosušite patlidžan i pecite na suvom ili gril tiganju. Izblendajte crni luk sa začinima, pa to pomešajte sa mlevenim mesom i pravite kuglice. Umotavajte kuglice u trake patlidžana, pa ređajte na ražnjić i pecite u rerni. Služite uz salatu.
Večera: Kuvana piletina, 1 paradajz, zeleni čaj bez šećera
4. dan
Doručak: Ratluk, puding s bademovim mlekom, alva, baklava ili bilo koji drugi omiljeni dezert
Ručak: Gagik čorba
Sastojci: 2-3 sveža krastavca, 500 ml jogurta, grančice nane, peršuna i kopra, malo origana, 1 kašičica maslinovog ulja, beli luk, so i biber po ukusu
Priprema: Izrendajte krastavce i beli luk, pa sitno isecite začinsko bilje. Sipajte preko toga jogurt, posolite i pobiberite, pa promešajte. Služite hladno.
Večera: Kebab bez lepinje
5. dan
Doručak: Šaka pistaća, čaj s medom
Ručak: Ćufte s paradajz sosom
Sastojci: 300 g mlevenog junećeg mesa, 1 glavica crnog luka, 1 dunja, 3 pardajta, 1 crvena paprika, korijander, so, biber i beli luk po ukusu, bujon ili voda.
Priprema: Iseckajte crni i beli lu, pa pomešajte s mlevenim mesom i napravite ćuftice. Staviti da se krčka, pa dodajte sitno seckan jedan pardajz i dunju i posle minut nalijte vodom da ogrezne. Preostali pardajz izblendajte, dodajte korijander, prelijte time ćufte i po potrebi dodajte još vode ili bujona dok se krčka na srednjoj vatri.
Večera: Kuvana piletina s jogurtom
6. dan
Doručak: Šolja muslija s mlekom, čaša soka od pomorandže
Ručak: Turski gulaš
Sastojci: pola šolje belog pasulja, 200 g junetine, 1 glavica crnog luka, 1 pardajz, 1 kašika paradajz paste, malo čilija, korijander, so i biber po ukusu.
Priprema: Kuvajte pasulj dok ne omekne. Prodinstajte sitno seckan luk, pa preko njega pržite junetinu sečenu na kockice. Zatim dodajte pasulj, seckani paradajt i korijander, paradajz pastu i začinite. Trebalo bi da se krčka na tihoj do srednjoj vatri oko 15 minuta. Po potrebi nalijte malo vode.
Večera: meko kuvano jaje, čaša jogurta, 2-3 stabljike celera
7. dan
Doručak: Sendvič od raženog hleba i pilećeg filea, sa zelenom salatom i nekoliko kapi limuna
Ručak: Spanać s mesom i pirinčem
Sastojci: 3-4 veze svežeg spanaća ili 1 pakovanje smrznutog, 200 g mlevenog junećeg mesa, 1 glavica crnog luka, 1 čen belog luka, 2 paradajza, 1/3 šolje pirinča, 1 kašičica paradajz paste, 1 kašičica maslinovog ulja, 1 kašičica soka od limuna
Priprema: Iseckajte sitno crni luk, propržite, pa dodajte meso i izgnječen beli luk i dobro promešajte. Zatim dodajte pirinač, paradajz pastu i paradajz seckan na kockice. Nakon toga ubacite seckani spanać, limunov sok, so i malo vode. Dinstajte poklopljeno na tihoj vatri dok pirinač ne omekša. Služite uz jogurt.
Večera: Čaša jogurta, 3 kriške sira i 1 krastavac
Pročitajte i zašto je Merjem Uzerli odlučila da se fotografiše naga i pogledajte više njeniih slika u galeriji.
BONUS VIDEO:
Tekst: Glossy / Lepa&Srećna / Jasmina Glišić