Legende nikad ne umiru: Najlepše ljubavne pesme Bore Đorđevića

Srbija se oprašta od legendarnog Bore Đorđevića - Bore Čorbe.

Zorana Jevtić

Bora Đorđević, frontmen grupe "Riblja čorba", preminuo je u 72. godini, a na društvenim mrežama se nižu poruke i sećanja na kantautora čije su pesme obeležile pola veka. Bora se, inače, dugo borio sa teškim opstruktivnim bronhitisom, a nedavno je dobio ijaku upalu pluća zbog čega je bio hospitalizovan.

Danima je popularnom Bori njegova publika slala poruke ohrabrenja i želje za ozdravljenjem - pisali su mu koliko vole njegove pesme, a nebrojeno je onih koji su se uz njih zaljubljivali, voleli, raskidali ili venčavali.

Nije lako izabrati njegove najlepše ljubavne pesme, pa je možda najbolje poslušati samog autora koji je bio vezan za numere "Ja sam još ona ista budala" i "Poslednja pesma o tebi".

ATA / Antonio Ahel 

Obe su bile posvećene Biljani Nevajdi Šević u koju se Bora Čorba bio ludo zaljubio. Popularna manekenka je bila jedna od najpopularnijih devojaka sedamdesetih godina prošlog veka, a zanimljivo je da ju je Bora ugledao prvi put dok je pevao pesmu "Lutka sa naslovne strane". Mnogi su kasnije pogrešno povezivali kako je njoj posvećena, ali je Biljana razjasnila da su njoj bili namenjeni drugi stihovi -  "Ostani đubre do kraja", "Dva dinara druže" i "Poslednja pesma o tebi". 

"Svako ko zna tekstove ovih Čorbinih pesama, zna zašto je mnogo bolje biti junakinja pesme 'Ostani đubre do kraja'", objasnila je kasnije Biljana. 

ATA images/Miloš Rafailović 

"Bila je to najlepša ljubavna pesma koju sam u životu čula: 'Posle tebe potop, ništa nije vredno, podmuklo zaboli kao kvarni zubi, istina je da se samo jednom ljubi.' Istina je da nisam mogla da verujem da me je toliko voleo, jer mu u mladosti ništa nisam verovala", kazala je Biljana.

Upravo način na koji je mešao ljubav i bes, toplinu i gorčinu, nežnost i grubost činila je Borine pesme potresnim, životnim i nezaboravnim. Koja je njegova pesma za vas najlepša? Koji vam je omiljeni njegov stih?

Pročitajte i više o bolesti od koje je Bora dugo bolovao.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Podrška Bori Đorđeviću od navijača Zvezde  MONDO