Teniser Novak Đoković godinama je na samom vrhu najuspešnijih svetskih sportista. Poznat je po vrhunskoj formi i striktnom režimu treninga, a uz sve dnevne rutine i meditacije, ishrana mu pomaže da ostane u samom teniskom vrhu.
Više puta je naveo da ne jede ništa životinjskog porekla, mada ne voli da se deklariše kao vegan. Promena je išla postepeno. Najpre je izbacio gluten, mlečne proizvode i rafinisani šećer iz jelovnika, a ubrzo nakon toga i crveno meso. Kako je često navodio, u početku je porodica bila zabrinuta, ali vremenom su se navikli. Njegova supruga Jelena Đoković se takođe trudi da priprema zdrave obroke, pa je i sama završila kurs iz nutricionizma. Njeni recepti su uvek dobrodošli, naročito u vreme posta, jer predlaže savršeno ukusne kombinacije bez mesa.
Novakovi rituali u toku dana su takođe zanimljivi, a otkrio ih je tokom jednog intervjua u emisiji: "In depth with Graham Bensinger".
"Kad ustanem, prvo popijem čašu mlake vode sa limunom da bih se detoksikovao. Potom na prazan stomak popijem sok od celera. Kasnije sledi zeleni smuti sa različitim algama, voćem i supernamirnicama i suplementima. U prvom delu dana jedem mnogo voća, kao i salate. Ne volim da jedem hranu koja zahteva mnogo energije za varenje, naročito ne u prvoj polovini dana. Obično jedem žitarice, recimo kinou, divlji pirinač, proso, batat i krompir, kuvan na pari", naveo je tada Đoković.
Tokom meča, na pauzi najčešće jede banane, čime povećava nivo energije. Veoma često jede kinou, koja ima više proteina i vitamina B nego mnoge žitarice. Ujedinjene nacije je ističu kao izuzetno poželjnu hranu za sve, jer sadrži magnezijum, fosfor i gvožđe. Nema gluten, pa je veoma laka za varenje, a zahvaljujući neutralnom ukusu se veoma lako meša sa drugim sastojcima. Novak koristi pahuljice od kinoe i za pripremu zdravih palačinki i sličnih, slatkih đakonija.
Novakov doručak se često svodi na musli (organski ovas ili zob, brusnice, suvo grožđe, seme bundeve ili suncokreta, bademi). Ponekad je to banana sa puterom od indijskog oraha, a pre obroka uzima med i vodu. Ako je potrebna užina do ručka, to je, na primer, hleb bez gutena ili kreker sa avokadom i tunjevinom.
Za ručak će se na Novakovom stolu često naći salata od mešanog, zeljastog povrća, pasta bez glutena, tikvice, veganski sir, orasi i slično. Ako je potrebna užina, to je ponekad avokado, domaći humus ili orašasti plodovi.
Večera sadrži kelj, komorač, kinou, sardine, inćune, tunjevinu, rukolu, leblebije ili slične namirnice, a ljubitelj je i supe od paradajza i od šargarepe.
Pogledajte i zbog čega Novak stalno kritikuje Jelenu.
BONUS VIDEO:
Tekst: Lepa&Srećna/K.L.