NE PRESKAČITE OVAJ KORAK DOK SE TUŠIRATE: Trik za zdravu i sjajnu kosu za koji vam treba samo 5 sekundi

Za zdravu i negovanu kosu nisu vam neophodni isključivo brojni skupi preparati.

Shutterstock

Pravilna nega veoma je važna za zdrav i lep izgled kose, a ona ne mora uvek da podrazumeva brojne preparate, već neke vrlo jednostavne korake. 

Koliko god maski i seruma za kosu koristili, vlasima treba nekoliko osnovnih stvari - hranjenje, čišćenje i nega kutikula. Sigurno ste mnogo puta čuli da je dobro kosu prati hladnom vodom, ali mnogi izbegavaju ovaj "poduhvat". Međutim, da bi ovo imalo efekta nije neophodno da sve vreme perete kosu hladnom vodom, već da pred sam kraj ispiranja "stisnete zube" i pet sekundi ispirate kosu hladnom vodom. 

Shutterstock  

Ovaj trik ima pozitivan efekat jer kutikule kose čine najudaljeniji sloj pramena i leže malo jedna preko druge. Toplina i para mogu otvoriti te kutikule i olakšati prodiranje vlage, ali ako ostanu podignuti, pramenovi će biti skloniji lomljivosti. Hladna voda zatvara kutikule kose i pomaže da se vlaga zadrži u samim pramenovima, a pored toga i pomaže temenu da zadrži vlagu jer vruća voda može ukloniti njegova dragocena ulja.

"Hladna temperatura vode zatvara i jača kutikulu kose, što vremenom može rezultirati jačom, zdravijom i sjajnijom kosom", kažu stručnjaci. 

Shutterstock  

Posebno se preporučuje uparivanje hladnog mlaza s dubinskim regeneracijskim tretmanima, kao što su maske za kosu, jer želimo da odmah zatvorimo sve te hranljive materije u vlas kose.

Frizeri objašnjavaju da ćete vizuelni učinak ovog trika videti odmah, te da je pet sekundi neprijatnosti pod hladnim tušem vredno toga.

Tekst: Lepa&Srećna