Sobne biljke koje će vam cvetati cele godine: Pretvaraju dom u mini baštu i oazu mira

Ove cvetnice su omiljene među mnogim ljubiteljima sobnih biljaka.

Shutterstock

Sobne biljke, posebno cvetne vrste, unose dašak prirode u vaš dom. Većina biljaka cveta sezonski, u leto ili proleće, ali ništa nije lepše od onih koje cvetaju tokom cele godine.

Kad god budete ugledali novi pupoljak, osetićete kako vas preplavljuje radost, pa možete imati mini baštu čak i na prozorskoj dasci ili u jednom uglu sobe.

S pravim izborom biljaka sa ove liste, kuća postaje oaza mira, a vi možete da uživate u baštovanskim "poslovima" tokom cele godine.

Afrička ljubičica

Afričke ljubičice potiču iz tropskih područja istočne Afrike, ali su popularne sobne biljke širom sveta. Omiljene su zbog svoje male veličine i grozdova nežnih, baršunastih cvetova u nijansama ljubičaste, purpurne, bele, pa čak i svetloplave boje, a uz odgovarajuću negu mogu cvetati gotovo neprekidno.

Shutterstock  

Rastu između deset i petnaest centimetara u visinu i najbolje uspevaju na jakom, indirektnom svetlu. Treba ih zalivati tako da se listovi ne pokvase inače će se pojaviti fleke. Redovno dodavanje đubriva osiguraće da cvetaju tokom cele godine.

Spatifilum

Spatifilum (Spathiphyllum), poznat po svojim izduženim, kašikastim belim cvetovima i bujnom zelenom lišću, popularna je sobna biljka. Poreklom iz Južne Amerike i jugoistočne Azije, ova biljka može rasti između jednog i četiri metra u visinu i širinu. Poznat po svojoj sposobnosti da se prilagodi uslovima slabog svetla, spatifilum je relativno jednostavan za negu, što ga čini idealnim za početnike.

Shutterstock  

Obično cveta u proleće, ali uz pravilno zalivanje i prihranjivanje, može proizvesti svoje karakteristične cvetove tokom cele godine. Uspeva u vlažnom tlu i voli vlagu. Opadanje listova je znak da biljku treba zaliti. Pored toga što je lep, spatifilum je i odličan prečišćivač vazduha za vašu kuhinju ili kupatilo, pomažući u uklanjanju toksina iz doma.

Orhideje

Orhideje su simbol elegancije širom sveta, a vrsta Phalaenopsis je posebno popularna, posebno zbog svojih dugotrajnih cvetova. Ove orhideje mogu cvetati nekoliko puta godišnje, pri čemu svaki cvet traje mesecima.

Shutterstock  

Uspevaju na indirektnom svetlu i uz vlažan vazduh, pa će im prijati položaj uz prozor u kuhinji ili kupatilu. Najbolja je strana sveta istok ili jug. Iako deluju krhko, orhideje su iznenađujuće otporne uz odgovarajuću negu, uključujući pravilan kompost, zalivanje kišnicom ili vodom iz česme, kao i povremeno prskanje. Njihovi egzotični cvetovi daju sofisticirani izgled svakoj prostoriji. Pročitajte i koje sobne biljke treba da izbegavate ako patite od alergije.

BONUS VIDEO: