Biljke sa najlepšim mirisima: Ulepšaće vam dom, a lako se gaje i ne zauzimaju mnogo mesta

Tražite sobnu biljku sa najlepšim mirisom? Na pravom ste mestu!

Shutterstock

Jedan od najlepših mirisa na svetu svakom je onaj koji ga podseća na dom. Kad uđemo u kuću, obraduju nas tragovi parfema ukućana, aroma kafe ili čaja ili miris najdražeg omekšivača.

Tome možda sad možete da dodate i mirise biljakakoje je lako negovati kod kuće, a obradovaće vas i bojama i oblicima.

Rozetla ili mirisna muškatla

Rozetla ili mirisna muškatla (lat. Pelargonium graveolens) ima snažan i veoma prijatan miris sa tragom citrusa kao i ružinog cveta. Obično se gaji u bašti, ali ga možete držati i na terasi pa i u kući. Divan je sastojak prirodnih prozvoda kao što su sapuni ili krema za ruke, a naše bake su redovno stavljale list rozetle u slatko od šljiva.

Shutterstock  

Nevestin venac

Ova lepa puzavica nosi ime madagaskarski jasmin (lat. Stephanotis floribunda) i zaista je slična jasminu. Voli veoma bogato zemljište i dosta svetla, samo ga leti treba skloniti sa direktnog sunca. Ne preterujte sa zalivanjem inače će listovi početi da žute.

Shutterstock  

Limunska trava

Limunska trava je česta baštenska biljka i mnogi ne znaju da se ona može gajiti i u kući. Sve što joj treba je sunčana prozorska daska, a u saksiji morate imati drenažni sloj na dnu.

Shutterstock  

Ako imate mogućnosti i dovoljno prirodnog svetla u predsoblju, postavite limunsku travu kraj ulaznih vrata i svaki povratak kući će vam biti dodatno ulepšan njenim mirisom.

Pročitajte i koje su najsrećnije feng šui biljke. 

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Prelepa bašta sa "srcem" od petunija  instagram/svetok_nev