ČAROBNO REŠENJE ZA UREDNO DVORIŠTE: Ne morate više da plevite korov, a ni da zalivate cveće previše često

Shutterstock

Malč može biti bilo koji materijal koji se može raširiti preko zemlje kao prekrivač, kako bi se sprečilo nicanje korova i preterani gubitak vlage iz tla u bašti. On ima ulogu i tokom leta, kada štiti koren svake biljke održavajući hladovinu.

Tokom zime, može da spreči izmrzavanje korena u najhladnijim danima. Pri svemu tome, zahvaljujući materijalima od kojih se pravi, malč doprinosi i lepom izgledu bašte.

Neke vrste malča su izuzetno atraktivne. To važi, recimo, za sitno seckanu borovu koru koja se, dodatno, i farba u dekorativne boje. Takav malč može biti smeđe, crvenkaste, zelene, pa čak i plave boje. Računajte da je potreban sloj debljine oko 5 centimetara. To znači da će vam jedan džak, od 50 litara, pokriti oko jedan kvadratni metar.

Shutterstock  

Iskusniji baštovani umeju da uštede, tako što prvo stave nekoliko slojeva starih novina, pa tek onda sipaju malč. Tako se može i prepoloviti neophodna količina. Kao malč može da posluži i kamen oblutak ili rizla. 

Najbolje vreme da unesete malč u baštu je proleće ili jesen. Nemojte požuriti dok ne vidite gde su iznikle vaše višegodišnje cvetnice, kako ih ne biste slučajno prekrili.

Shutterstock  

Preko delova tla prvo možete da stavite geotekstil, jer će on omogućiti lako sklanjanje i ponovno vraćanje malča u slučaju potrebe. 

Kao malč mogu da posluže i seno ili slama, ali oni nisu tako dekorativni pa se najčešće primenjuju samo u povrtnjacima.

Tekst: Lepa&Srećna