Tri joga poze koje će nam doneti olakšanje posle napetog radnog dana i pomoći nam da spokojno utonemo u preko potreban san, donosi nam Edvard Vilga, jogi sa čak 30 godina iskustva.

Vilga je i autor "Yoga in bed: 20 asanas to do in pajamas" knjige, koja je izdata 12. aprila 2005. godine.

Modifikovana boginja

Utkata konasana, odnosno položaj boginje, obično se radi u stojećem položaju i izgleda ovako:

U varijanti za lepši san, uradite njenu modifikaciju u krevetu. Lezite na leđa u krevet, savijte kolena ka spolja i spojite stopala. Tako spajate duše svojih stopala u jednu, dok vam kolena slobodno padaju u stranu a noge formiraju oblik dijamanta. Ispružite ruke iznad glave, slično položaju na slici i spravite vrat. 

VIŠE: Joga za početnike: položaj "mrtvog" tela za potpuno opuštanje

Možete staviti jastuk ispod glave ili ramena kako bi umanjili tenziju. Odignite karlicu od dušeka na tren, ispravite donji deo leđa, i budite u ovom položaju oko 12 udisaja.

Uvrtanje kičme

Dok ležite u krevetu na leđima, ispružite noge, protegnite ih, a ruke raširite u stranu sa dlanovima na gore. Savijte desnu nogu u kolenu i održavajte se na dušeku, postavljajući stopalo što bliže zadnjici. Levom rukom se uhvatite za desno koleno i povucite nogu u levu stranu dok ne osetite da je dobro istegnuta, tako u savijenom položaju.

VIŠE: Joga za početnike: uvrtanje u ležećem položaju smanjuje napetost

Glavu lagano okrenite ka strani gde vam je otvoreni dlan na krevetu, i budite u tom položaju 10 do 12 udisaja. Ponovite vežbu sa levom nogom i desnom rukom.

Relaks nogu

Podignite noge na zid i telom formirajte latinično slovo "L". Ispravite leđa, a ruke ili ispružite iznad glave, ili prekrstite u dlanovima na svojim plućima. Lagano udišite i izdišite vazduh nekoliko minuta.

VIŠE: Joga za oči: 7 efikasnih vežbi za opuštanje

Osetićete kako vas napetost napušta, posebno ukoliko ste ceo dan bili na nogama.

Izvor: Lovesensa.rs