Testiranje nemačkog udruženja za zaštitu potrošača "Fudvoč" pokazalo je da "kinder" čokolade sadrže opasnu materiju koja "možda izaziva rak", piše 5. jula 2016. godine B92. 

PROČITAJTE JOŠ: Šta nam donosi novi Zakon o zaštiti potrošača: ishod reklamacije za 15 dana

Pored Kindera, "pozitivna" su bila i još dva brenda dečjih čokolada. Udruženje je pozvalo nadležne organe da povuku iz prodaje Ferereove proizvode: "kinder rigl“, Lindtove "fioreto nugat mins“ i Rubezahlove "sanrajs klasik čoko hepen“, zbog toga što sadrže "moguće kancerogene supstance“.

Te čokoladice u sebi navodno, imaju takozvana “aromatična mineralna ulja (MOAH)“, saopštio je Fudvoč. 

“Proizvođači su krivi. Umesto da sklone opasne slatkiše sa polica i alarmiraju potrošače, oni tvrde da rade sve po zakonu”, rekao je Džon Heg, predstavnik Udruženja. 

Testirano je preko 20 vrsta čipseva i čokoladica i pronađena su zasićena mineralna ulja (MOAH) koja prilikom razlaganja u ljudskom organizmu mogu izazvati oštećenja organa, a deca su posebno izložena riziku. 

Ispostavilo se da “kinder” čokoladica koja je jedna od najprodavanijih u Nemačkoj, ima najveći nivo tih mineralnih ulja. 

Udruženje je navelo u svom saopštenju i da se ta supstanca prenosi u hranu preko recikliranog pakovanja koje je prethodno štampano mastilom koje u sebi ima ta ulja.

OBAVEZNO PROČITAJTE:

Potrošači nasedaju, a zdravlje strada: evo koja "ZDRAVA" HRANA uopšte nije zdrava

Oprez na pijačnim tezgama: novi način kako trgovci varaju kupce i zakidaju na meri (VIDEO)

3 načina kako naši trgovci varaju kupce