Jeftin i jednostavan test sa kanapom otkriva da li ste previše debeli, a evo kako da otkrijete da li imate previša masnoće u telu, piše Lepa & srećna.

Gojaznost može da uzrokuje mnoga opasna oboljenja, kao što je povišen šećer u krvi ili srčano oboljenje. Stručnjaci ističu da bez vage možete da odredite da li imate previše opasnih masnih naslaga na telu, a potreban vam je samo jedan kanap. Uzmite kanap i isecite komad jednak vašoj visini, a zatim ga presavijte na pola i obmotajte oko struka. Ukoliko ne možete ili jedva možete da spojite dva kraja kanapa, onda imate previše visceralne masti.

Visceralne masti mogu biti opasne za zdravlje celog organizma, a stručnjaci ističu da postoji rizik da oblože organe poput pankreasa i jetre i tako prouzrokuju opasna oboljenja. Preporučuje se da jedete manje ugljenih hidrata, odnosno namirnica poput hleba i slatkiša. Stručnjaci savetuju da jedete više salate, uzimate užinu bogatu proteinima i izbegavate prerađenu hranu.

PROČITAJTE JOŠ:

OVO JE ZNAK DA IMATE PROBLEM SA ŠTITNOM ŽLEZDOM

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA RAK MOKRAĆNE BEŠIKE

ZAŠTO SVAKA ŽENA TREBA DA SMRŠA POSLE MENOPAUZE

OVAJ NAPITAK MOŽE DA VODI U PRERANU SMRT: evo koje piće podiže krvni pritisak i razara zdravlje srca

Mnogi smatraju da je ovaj napitak bezazlen, ali istraživanja pokazuju da je jedan od okidača ozbiljnih fizičkih i psihičkih oboljenja, piše Lepa & srećna.

Energetska pića sadrže velike količine šećera, 4 puta više kofeina od kafe, vitamine, minerale i stimulanse koji nisu hranljivi. Velika količina kofeina i šećera može ozbiljno da podigne krvni pritisak i ugrozi zdravlje srca. Istraživanja potvrđuju da ova pića dovode do gojaznosti, nesanice, bolova u stomaku, iritacije creva i ozbiljno oštećenje bubrega. Akos e piju u velikim količinama ugrožavaju psihičko stanje, pa se lesto javlja agresivnost, velika osetljivost na stres i anksioznost.

Britanska agencija za regulisanje standarda hrane propisuje kao dozvoljenu dnevnu dozu kofeina manje od 400 mg, a samo malo energetsko piće od 250 ml ima 80 mg. Istraživači ističu da postoji dovoljan broj dokaza da energetska pića negativno utiču na zdravlje, a posebnu pažnju treba da obrate roditelji jer su ovi napici lako dostupni deci.