Imuni sistem čoveka gubi svoju snagu s godinama, pa smo tako manje otporni na bolesti, u proseku 2 do 3 odsto svake godine, piše Lepa & Srećna.

Snaga imuniteta može se i izmeriti, markerima ćelija "T" koje inače proizvodi timus, žlezda smeštena u grudnom košu. Timus se s godinama smanjuje i njen rad slabi, a najobičnija vožnja biciklom može da zaustavi taj proces, pokazuje novo istraživanje. Jedan od ispitanika (80 godina) kaže da su njegovi rezultati isti kao kod mladića od 20 godina, a isti su i nalazi za još 125 biciklista na duge staze.

Ovi "maratonci" imaju od 60 do 80 godina (nekoliko njih čak i više) i voze često zajedno i po stotinu kilometara nedeljno. Kod njih nema pada imuniteta, ali ni nagomilavanja masnog tkiva. Lekari tvrde da za ovakav rezultat nisu potrebne tako duge vožnje, ali je važno da budu redovne.

PROČITAJTE JOŠ:

OVA UŽINA OBARA VISOK ŠEĆER

OVAKO SPREMLJENO MESO UBIJA

AKO IMATE VISOK PRITISAK, OVO DODAJTE U VEČERU

SALATA ZA OBARANJE KRVNOG PRITISKA: pikantna salata od celera i mirođije (RECEPT)

Koristan je za astmatičare i osobe koje imaju problema sa srcem i krvnim  sudovima, smanjuje mogućnost od srčanog i moždanog udara, reguliše krvni pritisak, piše Lepa i Srećna. Može se spremati na razne načine, a najbolje je da se jede svež, kao salata.

PROČITAJTE JOŠ: BRZO SE SPREMA, A GOSTI ĆE SE ODUŠEVITI: kako da napravite gurmanski rolat od pilećeg belog mesa sa kačkavaljem (RECEPT + VIDEO)

Sastojci:

  • 2 oljuštena i izrendana celera srednje veličine
  • 4 kašike majoneza
  • 1 čaša kiselog mleka
  • pola veze mirođije
  • 2 čena belog luka (po želji)
  • so
  • pola čaše mlevenih oraha 

PROČITAJTE JOŠ: POSNA POGAČA SRCE U SRCU: savijte testo u obliku rolata i ruža i napravite najlepšu svečanu pogaču (RECEPT + FOTO)

Priprema:

Rendani celer preliti majonezom i kiselim mlekom, dodati sitno seckanu mirođiju i dobro izmešati. Na kraju posoliti, umešati orahe i servirati. Ako je za dijetalnu ishranu, izbaciti majonez. 

Ova salata se može služiti i kao meze.

Recepte piše: M. Ranisavljević

Izvor: Lepa i Srećna