RTG snimak pluća je orijentaciona dijagnostička metoda koja može ukazati na razna oboljenja pluća - TBC, bronhitis, astmu, tumor, emboliju

Snimanje pluća rendgen aparatom i beleženje nalaza na filmskoj ploči spada u najstarije metode postavljanja dijagnoze sa stanovišta savremene pulmologije, a primenaX (rendgenskih) zraka u medicini započela je ubrzo nakon njihovog otkrića, 1895.godine.

PROČITAJTE JOŠ: Analiza krvi i urina: kako da sami protumačite laboratorijske rezultate

Metoda se zasniva na beleženju fotohemijskog uticaja X zraka na srebrnu emulziju na filmskoj ploči. Prolazeći kroz strukture grudnog koša, kožu, mišiće, kosti, disajne puteve, krvne sudove, limfnežlezde i plućno tkivo, X zraci bivaju delom zadržani, upijeni, a jedan njihov deo, koji padne na rendgen film, registruje se kao senka rezličitog svetlosnog intenziteta.

Danas se, zahvaljujući primeni računarske tehnologije, umesto na RTG filmu, nalazi u većini slučajeva beleže na CD-u.

Svaki prvi pregled lekara specijaliste pulmologa podrazumeva i RTG snimanje pluća.

Iskašljavanje krvi je jedna od najozbiljnijih indikacija za primenu ove dijagnostičke metode, a RTG snimanje radi se prilikom preoperativne pripreme pacijenta, ukoliko postoji sumnja ili se prate rezultati lečenja bolesti pluća poput tuberkuloze, tumora, upale, hronične opstruktivne bolesti (astma, hronični opstruktivni bronhitis), pucanje plućne maramice (pneumotorax), embolije, sarkoidoze pluća, parazitskih obolenja, kao i bolesti drugih organa koje se mogu preneti na pluća.

Kako se bolesti “vide” na rendgenu?

Pošto se radi o negativu filma, “tvrde” ili “čvrste” strukture u grudnom košu prikazuje se kao bele senke (kosti, promene koje su kalcifikovane), dok vazduh u plućima izgleda kao rasvetljenje ili tamne senka, usled male gustine. Između ovih krajnosti postoji niz različitih nijansi sivo-belih senki, a na osnovu snimka mogu se dijagnostikovati razna oboljenje:

Tuberkuloza-šupljine u plućima, nastale propadanjem tkiva uzrokovanim ovom bolešću, na RTG snimku se vide kao trakaste ili prstenaste tvorevine sa zidom koji može biti tanji ili deblji, u zavisnosti od stadijuma oboljenja.

Kliknite OVDE za nastavak teksta!

PageBreak

Takođe, vidljivi su i ožiljci nastali nakon preležene tuberkuloze.

Upala pluća - u srednjem donjem delu pluća primetne su bele senke

Opstruktivni bronhitis i astma - na snimku se vide jasno izraženi disajni putevi (nalik “kiši koja se sliva”)

PROČITAJTE JOŠ: Doktori šalju važno upozorenje: ove 4 lekarske analize treba što pre da urade stariji od 30 godina

Embolija - (nastaje kada se, usled pojave krvnog ugruška koji tu najčešće dospeva iz donjih ekstremiteta i karlice, začepi plućna arterija ili njene grane)- na snimku se manifestuje kao trakasta senka u donjem delu pluća.

Emfizem - (proširenje alveola)- pluća imaju “svetilju boju”, primetan je veći razmak između rebara

Tumori- na površini pluća vide se jasno ograničene senke, različitog oblika

Pneumotoraks - (pucanje plućne maramice)-plućna šara nije vidljiva, a plućno krilo je “izduvano”

Sarkoidoza- (bolest nepoznatog porekla koju karakteriše nakupljanje T-limfocita i fagocita u zahvaćenom organu)- vide se uvećane žlezde u plućnim “peteljkama” (nalik na “leptirova krila”)

Voda u plućima - na različitim nivoima pluća vide se udubljene senke izliva

"Klasični" PA (postero-anteriorni) film jeste orijentaciono-dijagnostička metoda koja u zavisnosti od nalaza lekara zahteva dalju dijagnostiku ili ne. Ukoliko ne postoji potreba za snimanjem, RTG zračenje treba izbegavati. Prolazeći kroz tkiva, X zraci ih u isto vreme i oštećuju. Naročito su osetljiva tkiva koja se često obnavljaju (krvne ćelije, ćelije koštane srži, polne ćelije, nasledini materijal u ćelijama, ćelije sluzokože).

Izvor: Dr Stevan Somborac, pneumoftiziolog

Izvor: Astma