Pneumonija je i dalje veliki zdravstveni problem, uprkos velikom napretku u dijagnostici i terapiji, i može biti uzrok smrti kada je prate druge bolesti, kao i kod starijih ili pak veoma mladih bolesnika.

Vazduh koji udahnemo ulazi u pluća, gde se odvijaju dva važna procesa: kiseonik ulazi u krv, a ugljen-dioksid, kao ostatak, izlazi iz krvi i izdiše se. Vazduh koji udišemo na nos i usta prolazi kroz niz cevi: struji kroz dušnik ili traheju, kroz glavne vazdušne puteve u plućima ili glavni bronhi, pa kroz manje vazdušne puteve ili bronhi, zatim kroz još manje vazdušne cevčice zvane bronhiole i, na kraju, odlazi u male vazdušne mehuriće u plućima zvane alveole. One imaju veoma tanke zidove, kroz koje mogu da prođu gasovi kao što su kiseonik i ugljen-dioksid. 

A šta se događa kad ovaj savršen sistem ne funkcioniše kako treba, koji su simptomi upale pluća, kako se dijagnostikuje i leči, pitali smo prim. dr Tatjanu Radosavljević, pneumoftiziologa u ordinaciji Tara MD.

- Upala pluća je infekcija donjih disajnih puteva, čiji uzroci mogu biti različiti. Moguća je komplikacija gripa i drugih respiratornih virusnih infekcija, koja, ako se ne leči, može dovesti do akutnog otkazivanja pluća i – smrti.

Od nekog oblika ove bolesti godišnje oboli svaki stoti stanovnik, a u srednjem životnom dobu od 0,5 do jednog procenta stanovništva. Ona je veliki problem u nerazvijenim zemljama, gde se teži oblici češće javljaju kod odraslih, dok je kod dece smrtnost i do 30 puta veća nego u ostatku sveta. Starije osobe, usled pridruženih bolesti i oslabljenog imunološkog sistema, češće obolevaju i umiru od upale pluća. Takođe, češća je kod HIV pozitivnih, kod pacijenata na hemioterapiji i posle transplantacije organa. Osim toga, razvoju upale pluća mogu pogodovati pušenje, aerozagađenje i alkoholizam - ističe naša sagovornica.

PROČITAJTE JOŠ: DA LI IMATE KAMEN U ŽUČNOJ KESI: ovo su simptomi upale žučne kese (SAVETI ZA PREVENCIJU) 

Izazivači te bolesti mogu biti bakterije i virusi, a nešto ređe i gljivice.

- Poslednjih godina sve češće smo svedoci pravih epidemija upale pluća izazvanih mikroorganizmima iz grupe tzv. mikoplazme pneumonije, koji su nešto između virusa i bakterija: napadaju i oštećuju ćelije plemenitog plućnog tkiva kao virusi, ali se mogu lečiti tačno određenim antibioticima. Ove epidemije se pojavljuju na tri-četiri godine. Bakterije izazivaju od 60 do 80 odsto svih upala pluća, a dve trećine među njima pripada bakteriji streptokokus pneumonije. Među izazivačima bolesti značajnog udela ima i bakterija hemofilus influence, mada se u velikom procentu tačan izazivač i ne može utvrditi. Najčešći izazivači virusnih pneumonija jesu virus gripa, adenovirus i virus parainfluence. Često se virusna upala pluća dodatno komplikuje bakterijskom infekcijom. Virusne upale pluća, koje se često nazivaju atipičnim, ne moraju da se čuju slušalicama, pa se kod pacijenata sa povišenom temperaturom i visokim CRP obavezno napravi rendgenski snimak pluća - objašnjava primarijus dr Tatjana Radosavljević.

Koji su uobičajeni simptomi upale pluća

Upala pluća može da zahvati deo pluća, čitavo plućno krilo ili delove oba plućna krila.

- Bolest je akutnog toka, ponekad se kod težih oblika razvija i za nekoliko sati. Simptomi mogu biti opšti i respiratorni. Bolesnik je malaksao, ima groznicu, povišenu temperaturu, nema apetit i neretko se pojavi herpes na usnama. Kašalj se javlja na početku bolesti, može biti najpre suv, iscrpljujući, praćen bolovima u mišićima grudnog koša. S vremenom može da se pojavi i iskašljavanje, najčešće obojenog ispljuvka, ponekad neprijatnog mirisa. Pojačan bol u grudnom košu pri kašlju i dubokom disanju može da ukaže na širenje upalnog procesa na plućnu maramicu. Takođe se mogu osetiti, manje ili više izraženi, nedostatak vazduha, sviranje u grudima, znojenje, lupanje srca, a kod težih oblika i pomodrelost lica i usana.

ANALIZA KRVNE SLIKE I LEUKOCITNA FORMULA UKAZUJU NA UPALU! KAKO SE LEČI UPALA PLUĆA, PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANICI!

PageBreak

Upalu pluća možete izbeći blagovremenim lečenjem antibioticima koje će vam prepisati lekar – ako mu se javite na vreme kada vam je temperatura povišena. Veoma je važno uraditi analizu krvne slike i leukocitnu formulu, jer je parametar CRP (C reaktivni protein) kod upala veoma povišen.

Pregled bolesnika stetoskopom je neophodan za postavljanje dijagnoze.

- Pre ere moćnih dijagnostičkih metoda iz oblasti radiološke dijagnostike, pregledu stetoskopom prethodila je tzv. metoda perkusije ili kuckanja pacijenata po grudnom košu, pri čemu zvuk iznad mesta upale pluća bude potmuo. Ta vrlo jednostavna metoda, uz slušanje stetoskopom, i danas je važna za postavljanje dijagnoze upale pluća.

Pacijenti se potom šalju na rendgen, pri čemu se mogu videti jasne mrlje ili senke iznad oblasti zahvaćenih upalom. Jedino kod tzv. atipičnih pneumonija - nebakterijskih upala pluća - može da postoji veliko nesaglasje između urednog fizikalnog nalaza i izraženih promena na snimku pluća.

U laboratorijskim analizama postoji izražen tzv. zapaljenski sindrom (povišena sedimentacija eritrocita, povišen broj leukocita, povišene vrednosti C reaktivnog proteina). Dokazivanje uzročnika upale pluća je važno, ali se za početak terapije ne može uvek čekati rezultat nalaza, već se ona započinje antibioticima po prethodnom iskustvu lekara ili empirijski.

Upala pluća može se lečiti ambulantno (tzv. vanbolničke pneumonije) ili u bolnici, ako su u pitanju teži oblici bolesti. Kod akutno obolelog pacijenta započinje se davanjem antibiotika, a po izolovanju uzročnika antibiotici nastavljaju da se daju po antibiogramu, tj. prema osetljivosti izazivača na antibiotike.

PROČITAJTE JOŠ: OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA VISOK KRVNI PRITISAK: evo kako da prepoznate povišen pritisak bez aparata za merenje

- Dužina lečenja zavisi od težine bolesti, vrste uzročnika, odgovora na terapiju i postojanja drugih medicinskih komplikacija. Ukoliko je data odgovarajuća terapija, utoliko se poboljšanje stanja i pad temperature mogu očekivati u toku 72 sata, ali se lečenje antibioticima nastavlja i do dve nedelje. Moguće komplikacije su gnojenje pluća i stvaranje vode u njiima, a u najtežim slučajevima i tzv. akutno otkazivanje pluća. Prevencija upale pluća ogleda se pre svega u izbegavanju faktora rizika i vakcinaciji protiv gripa, a kod osoba starijih od 65 godina sa hroničnim oboljenjima preporučuje se i davanje pneumokokne vakcine - ističe dr Tatjana Radosavljević.

Tekst: Vesna Stanimirović

Izvor: Lepa i Srećna