Pored kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa, kamen u žučnoj kesi predstavlja jednu od najčešćih bolesti. I dok lekari preporučuju operaciju, jedan broj ljudi se odlučuje na lečenje medikamentima.

PROČITAJTE JOŠ: ŠTA SE DEŠAVA U TELU AKO NE JEDETE CRVENO MESO: doktori upozoravaju na opasno razaranje organizma

Takvi lekovi se mogu kupiti i u našim apotekama, a navodno rastvaraju holesterolski kamen.

Dr Saša Perić, endokrinolog na VMA, kaže da u praksi neinvanzivne metode i terapije lekovima ne daju zadovoljavajuće rezultate.

- Operacija kamena u žučnoj kesi je najzastupljeniji način lečenja i sprovodi se klasičnom hirurškom procedurom ili laparoskopski. Ranije preporučivana ESVL terapija, kada se udarnim talasima razbijao kamen, koja je korišćena u tretmanu kamenčića do 20 mm, zbog brojnih komplikacija potisnuta je iz upotrebe. Terapija lekovima (preparatima ursodeoksiholne kiseline) kod pacijenata koji imaju holesterolski kamen veličine do 10 milimetara sve ređe se primenjuje zbog dužine terapije od šest meseci do godinu dana, kao i drugih brojnih uslova koji moraju da budu ispunjeni. Imajući u vidu dosadašnje rezultate, operativno lečenje kamena i dalje ostaje metod izbora u medicinskoj praksi - objašnjava doktor Perić.

Gastoenterolog Radmila Ješić kaže da se dugo verovalo da se otapanje kamenja u žučnoj kesici može učiniti medikamentima pa je pre više od 30 godina u terapiji korišćen lek.

Nastavak teksta za lečenje kamena u žučnoj kesi pročitajte OVDE!

PageBreak

- Vremenom se pokazalo da medikamentozno otapanje kamena, kao ni spoljni šok-vejv litotripsija nisu dali željene rezultate. Pre dve godine Evropsko udruženje za bolesti jetre napravilo je vodič dobre medicinske prakse, koji sadrži smernice koje danas pomažu pri donošenju odluke o lečenju ovog poremećaja žučne kese. Holecistektomija, hirurško lečenje - uklanjanje žučne kesice, danas je opcija za lečenje kamena u žučnoj kesici - objašnjava dr Ješić.

PROČITAJTE JOŠ: BOL U UVETU I PROMENA GLASA UKAZUJU NA OPASNU BOLEST: ovo su skriveni simptomi tihog ubice

Pacijentima koji nemaju simptome operacija se preporučuje samo o određenim slučajevima

Ona objašnjava u koji su najčešći simptomi, kao i kakve su preporuke za pacijente koji nemaju simptome a imaju kamen.

- Najčešći simptomi su bolovi pod desnim rebarnim lukom sa propagacijom pod desnu plećku. Terapija asimptomatskih pacijenata nije preporučena osim ako se pored kamena nađe i polip u žučnoj kesi. Konačno mišljenje i odluka se donosi na osnovu svih obavljenih pregleda, nakon toga uvek treba razmisliti da li tu intervenciju predložiti i pacijentu koji možda nema simptome, a ima realne šanse da neki okidač (najčešće hrana) dovede do ozbiljnih komplikacija - objašnjava dr Ješić.

Nastavak teksta za lečenje kamena u žučnoj kesi pročitajte OVDE!

PageBreak

Prema rečima dr Perića, kada kamen ne daje simptome, pacijentu se samo predlaže određeni tip ishrane. Operacija se preporučuje u slučajevima kada se u žučnoj kesi pored kamena nađe i polip koji brzo raste, kao i kamenčići obima većeg od 30 milimetara.

PROČITAJTE JOŠ: HRANA KOJA VODI U PRERANU SMRT: ako jedete ove namirnice rizikujete da dobijete rak pluća

Smatra se da između 10 i 15 odsto svetske populacije oboleva od kamena u bilijarnom sistemu. Bolest je dva puta učestalija kod žena u odnosu na muškarce, od čega se 30 do 40 odsto slučajeva javlja u životnoj dobi između 60 i 70 godina starosti. Skoro 80 odsto kamena u žuči dijagnostikuje se slučajno jer ne daju nikakve simptome. Faktori rizika su ženski pol i korišćenje oralnih kontraceptiva, životna dob, porodična predispozicija, gojaznost, dijeta, hipertrigliceridemija, korišćenje različitih lekova kojima se snižava nivo serumskog holesterola, dijabetes i hipomotilitet zida žučne kese.

Tekst: A. Đokić

Izvor: Blic