Najvažnija je ljubav prema ljudima. Medicina je jedno od svetih zanimanja, pomagati bolesnim ljudima daje osećaj velikog zadovoljstva i sreće.

PROČITAJTE JOŠ: Za zdrav život: kineska ishrana po godišnjim dobima

Tradicionalna kineska medicina ima veliku efikasnost lečenja, ali i mogućnost prevencije bolesti. Iz tog razloga, ona u Kini deli ravnopravno mesto sa zapadnom medicinom u zdravstvenom sistemu ali se sa velikim uspehom primenjuje i na Zapadu – kaže za Narodni lekar, a prenosi Kurir, doktorka tradicionalne kineske medicine Bo Sjuhua, koja u našoj zemlji živi i radi od 2001. godine.

Za pomoć joj se obraćaju pacijenti s različitim problemima, najviše oni sa oboljenjima kičme,  migrenom, facijalisom, neuralgijom, cistama na jajnicima, sa utvrđenom neplodnošću, pa do onih sa sportskim povredama, oboljenjima kolena i alergijama. Otkad radi u Beogradu, dr Bo Sjuhua sarađuje s mnogim lekarima iz VMA, Kliničkog centra i drugih ustanova.

Doktori i profesori Medicinskog fakulteta su moji pacijenti, što je najbolja potvrda moga rada i efikasnosti tradicionalne kineske medicine. Moje iskustvo sa klasičnom medicinom u Srbiji je odlično – priča naša sagovornica.

Tretman klasične kineske medicine koji primenjuje sastoji se od akupunkture, akupresure, masaže, ventuze (čašice napunjene toplim vazduhom) i specijalnih kineskih lampi za grejanje obolelog mesta. Izlečenje ili zalečenje zavisi od vrste i dužine trajanja bolesti:

– Najprostije rečeno, dijagnozu postavljam na osnovu pregleda koji se sastoji od pritisaka i pipanja određenih tačaka na telu. Naravno, mnoge pacijente moram da posavetujem da promene dotadašnji način života jer, u suprotnom, bolest se vraća.

PROČITAJTE JOŠ: I vitki i zdravi: 5 kineskih pravila ishrane po tradicionalnoj medicini

Inače, doktorka Bo je došla u Srbiju na poziv nekadašnjeg kondicionog trenera Crvene zvezde Predraga Stanojevića i dr Branka Nešovića, čuvenog hirurga-ortopeda.

–  Te 2000. godine FK Crvena zvezda je posetio Kinu. Jedan igrač se tokom treninga povredio i mene su doveli da ga pregledam sa Univerzitetske klinike gde sam radila. Pomogla sam mu, a onda sam i dobila poziv da dođem u Srbiju – priča dr Bo i naglašava da je danas pola Srpkinja, a pola Kineskinja, tako da ima i srpsko ime – Ana.

Posle pregleda, ako pacijentu ne može da pomogne, uvek mu kaže gde bi mogao da se obrati za pomoć. O broju ljudi koje je izlečila ne želi da govori jer to smatra hvalisanjem, ali potvrđuje da je lečila i izlečila mnoge poznate ličnosti.

Na pitanje u čemu je leži tajna velike efikasnosti tradicionalne kineske medicine, dr Bo kaže:

– Tajna je u tome što tradicionalna kineska medicina telo, um i duh tretira zajedno. Kineska medicina pomoću teorije jina i janga uzima u obzir kompleksne odnose. Veruje se da je dobar balans jin i jang energije osnova da telo normalno funkcioniše. U slučaju da se ta ravnoteža naruši ili sasvim poremeti, čovek se razboli.

– Veoma volim Srbiju, to je moja druga zemlja. Narod je ovde divan i to je glavni razlog što sam odlučila da ostanem – priča dr Bo, koja je postala Beograđanka pre četrnaest godina. Rođena je u gradu Šantungu, odakle je čuveni filozof Konfučije. Završila je studije tradicionalne medicine na najboljem fakultetu u Kini, koje traju pet godina,i još tri godine se usavršavala (slično našem masteru) i zaposlila u tamošnjoj univerzitetskoj klinici. U Beogradu voli da ode na koncert klasične muzike i balet, a omiljeni su joj filmovi Bate Živojinovića, naročito „Valter brani Sarajevo“.

Dr Bo Sjuhua naglašava da profesori medicine u Kini traže savršenstvo od svojih studenata – kako manuelno, tako i mentalno.– U Kini postoji poslovica: „Kada pređete 98 odsto puta, tek ste na početku“. Medicina traži doživotno učenje i usavršavanje i za mene je to zaista jedno od svetih zanimanja – ističe ova posvećena doktorka.

Pre dve godine ministar zdravlja Abu Dabija pozvo ju je da tamo počne da radi. Odbila je sa obrazloženjem da joj se sviđa život u Srbiji.– Ovde imam mnogo prijatelja koji su mi kao porodica. Ne mogu tek tako da ostavim ni svoje pacijente. Nedavno su me ponovo zvali u Abu Dabi, ali ja se ovde osećam kao kod kuće. U Beogradu planiram i da otvorim školu tradicionalne kineske medicine da bih učenicima prenela svoje znanje – kaže dr Bo.

Tekst: Katarina Martić