Veoma je važno da prilikom kupovine hleba potrošači obrate pažnju na ono što piše na deklaraciji.

Ako se kupuje vekna od integralnih žitarica, pažljivo treba pročitati sastojke i izabrati onu koja je proizvedena od celog zrna pšenice ili mešana sa drugim vrstama integralnih žitarica. Ne bi trebalo zaboraviti da boja crnog hleba može da se dobije kada se u obično belo brašno, kao sastojak ubaci kakao prah, melasa, karamel ili neka prehrambena boja. U spisku se sastojci nalaze po opadajućem redosledu, pa tu treba pratiti koje brašno iza koga sledi. Kada žele hleb sa manje glutena, trebalo bi da biraju onaj gde je brašno kukuruza na prvom mestu.

Ukoliko traže više vlakana koja imaju izuzetno visok kapacitet vezivanja vode, prednost ide ražanom brašnu, a ako žele nešto nižu energetsku vrednost, a više aminokiselina, minerala i vitamina onda neka biraju brašno od ovsa. Ukoliko su pšenične mekinje na prvom mestu u spisku sastojaka, reč je o hlebu koji je najbogatiji mineralima, vitaminom E, vitaminima Be grupe, vlaknima koji imaju ulogu kod normalnog rada creva – kaže dr Danica Zarić, direktor Ihis nutricionizma i član radne grupe Ministarstva zdravlja za izradu Pravilnika o zdravstvenim i nutritivnim tvrdnjama.

PROČITAJTE JOŠ: 10 saveta za savršeni beskvasni hleb

Poznato je da se prehrambenim proizvodima i hlebu dodaju aditivi u cilju poboljšanja boje, svežine, ukusa, mirisa, ali je njihov izbor, kao i maksimalno dozvoljena količina strogo definisana pravilnikom. Tako, ako želimo izabrati proizvod sa manje aditiva, u spisku sastojaka, trebalo bi znati kako prepoznati aditiv. Naša sagovornica kaže da se prema pravilniku, aditivi mogu deklarisati na dva načina i to imenom ili E brojem, ali u oba slučaja ispred mora stajati kategorija aditiva. 

– Kategorije aditiva su emulgatori, stabilizatori, zgušnjivači, sredstva za tretiranje brašna, regulatori kiselosti i dr. Ako, na primer, proizvođač deklariše lecitin onda bi na proizvodu trebalo da stoji emulgator suncokretov lecitin ili emulgator E-322. Dakle, hleb može sadržavati puno aditiva, a da istovremeno na deklaraciji nema nijednog E broja – kaže dr Zarić. 

Ukoliko hleb ima nutritivnu informaciju – odnosno tablicu, onda bi potrošači trebalo da pogledaju i količinu soli na 100 grama, jer hleb se svakodnevno konzumira i u velikoj meri doprinosi povećanom unosu soli u naš organizam. Tako, ukoliko na deklaraciji stoji da hleb na 100 grama sadrži više od 1,5 grama soli, možemo reći da je ima previše i da je potrebno tu namirnicu izbegavati.

PROČITAJTE JOŠ: Čuvajte se prevare: kako da prepoznate pravi crni hleb

– Sve žitarice su visokovredne prirodne namirnice i kombinacijom brašna različitih žitarica možete izabrati hleb koji vama najviše odgovara. Ne treba da se rukovodite izjavama o lekovitosti hleba, jer nijedan prehrambeni proizvod nije lekovit i tako ne sme biti deklarisan. Lekovi leče ili preveniraju bolesti i oni se prodaju u apoteci uz lekarski recept, a ne u prodavnici. Ukoliko želite bolji i kvalitetniji hleb, birajte onaj čija mešavina brašna omogućava minimum dva grama vlakana po porciji, kao i one koji imaju razne dodatke kao što su minerali, vitamini, masne kiseline, biološki aktivne komponente flavonoide i fitoestrogene ili biljne antioksidanse – kaže dr Danica Zarić.

Tekst: J. Antelj

Izvor: Politika