Zakleta vegetarijanka Selma Ergeč, nesrećna sultanija Hatidže iz „Sulejmana Veličanstvenog“, imala je samo devet godina kada  je porodici obznanila da više ne jede meso. Ni sva uporna nagovaranja da se predomisli nisu je pokolebala evo gotovo tri decenije. 

Rođena i odrasla u Nemačkoj, u restoranima je često bila u neprilici jer na meniju nije bilo ničega za nju. A kad je sa dvadesetak godina došla u Tursku, očevu rodnu zemlju, otkrila je pravi raj.

- Turska kuhinja je po meri vegetarijanaca. Ako na meniju i nema jela za njih, svaki kelner će im bez oklevanja reći da to nije problem i da će u kuhinji već pripremiti nešto po njihovom ukusu - otkrila je Selma u jednom intervjuu. Ne zna se da li je mama danas jednogodišnje Jasmine, koju je dobila sa izdavačem Džanom Ozom, tokom trudnoće menjala režim ishrane, ali se zna da i sada vodi zdrav život.

- Živim zdravo – kaže Selma. – Pušenje mi je jedini porok i njega ne mogu da ga se odreknem. 

A onda sa stidljivim osmehom otkriva još jedan porok koji indirektno ima veze sa zdravim životom:

- U restoranu prosto ne mogu da skrenem pogled sa tanjira onog ko naruči iskender kebap, što ume da bude neprijatno. I da nisam vegetarijanka, svaki dan bih jela taj specijalitet. 

KAKVA HRANA SE SPREMA U RESTORANU BURAKA OZČIVITA? PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI...

PageBreak

Iskender je jelo nastalo sredinom 19. veka, a ime je dobilo po svom tvorcu. Naime, porodica momčića Iskendera pekla je meso na ražnju i u tandori i  prodavala ga na licu mesta. Kako je pečenje trajalo dugo, Iskender je morao rano da ustaje i nadgleda vatru.

Zato je počeo da razmišlja kako da se postupak pojednostavi a da se pritom ne zgubi na ukusu. I došao na ideju da se meso bez kostiju naniže na ražanj, a da ražanj stoji uspravno i da se spoljašnji pečeni sloj nožem odseca a pečenje nastavi do kraja. To se danas zove doner, takvu ćevabdžinicu je otvorio i Burak Ozčivit.

PROČITAJTE JOŠ: Novi brend Bali beg: Burak Ozčivit zvanično registrovao brend svog restorana

No, Iskenderu se  nije dopalo kako takvo meso izgleda na tanjiru, pa je osmislio i način serviranja. Tako je nastao brend Iskender.

Jelo možete spremitii i u kućnoj varijanti. RECEPT ĆETE PRONAĆI OVDE!

Tekst: Milena Ranisavljević

Izvor: Lepa & Srećna