Neće se služiti Trampova vina na svečanom ručku za predsedničku inauguraciju danas u Vašingtonu, ali je izbor jela i pića koji je objavljen na inauguracionom jelovniku izazvao burne reakcije u Americi, piše Lepa & Srećna.

Ručak koji se tradicionalno priređuje obično ima neku ideju vodilju kao inspiraciju - tako je 2009. godine na Obaminom ručku jelovnik bio posvećen Abrahamu Linkolnu  koji je "voleo divljač, plodove mora i dobri, stari američki kolač s jabukama".

PROČITAJTE JOŠ: Domovi slavnih: Melanija i Donald Tramp zabrinuti zbog svog dvorca na vrhu Njujorka (FOTO + VIDEO)

Zato je na Barakovom ručku poslužen riblji paprikaš, meso fazana, pačetina, kao i starinski kolač s jabukama i cimetom. 

Za ručak koji se najavljen za 20. januar 2017. godine kada će Donald Tramp biti i zvanično uveden u Belu kuću, američki kritičari imaju mnogo kritike!

PROČITAJTE JOŠ: Zavirite u jelovnik Novaka Đokovića: slavni teniser kupuje namirnice u centru Beograda (FOTO)

"Ovo kao da je surferska užina", reči su kojim je opisano prvo jelo - jastog i škampi u sosu od šafrana, a komentar "jelovnik kao da je stigao iz devedesetih godina prošlog veka" odnosi se na drugo jelo - juneći file u sosu od čokolade.

PROČITAJTE JOŠ: Manekenka odbranila ceo ženski rod: evo šta je Hajdi Klum odgovorila milijarderu Donaldu Trampu! (FOTO+VIDEO)

Ipak, najviše komentara izazvala je činjenica da na celom meniju nema nikakvog zelenog povrća. "Kalifornija je duboko uvređena", komentar je na Tviteru koji odslikava veliki ponos koji sunčana država na jugu oseća zbog svog fantastično ukusnog povrća.

Za dezert će biti poslužen samo običan čokoladni sufle... doduše, uz malo sladoleda od vanile. Uz slatkiše će gosti imati priliku i da piju kalifornijski šampanjac, ali pitanje je da li će to biti dovoljna uteha za uvređene farmere s juga.

PROČITAJTE JOŠ: Kako se Burak Ozdživit gostio u Srbiji: evo šta je sve bilo na jelovniku za Bali-bega (FOTO + RECEPTI)

"Ako je ovo najbolje što Amerika ima da ponudi za ručak inauguracije, onda smo u daleko većem problemu nego što je iko do sada slutio" zaključio je Džeremija Tauer, izvršni producent popularne TV emisije njujorškog kuvara i putopisca Entonija Bordejna.

Tekst: K. Ivanović

Izvor: Lepa & srećna