Zbog nesebičnog rada u borbi protiv nasilja i ugnjetavanja dece i mladih, kao i za neprestanu borbu za pravo svakog deteta na obrazovanje, devojčica Malali Jusafzaj iz Pakistana dobitnik je Nobelove nagrade za mir 2014. godine. Jusafzaj ima 17 godina i istaknuti je borac za obrazovanje devojčica u Pakistanu od 2009. godine.

Jedan od njenih načina borbe bilo je i pisanje bloga za BBC u kojem je izražavala svoje stavove, a direktno je napadnuta zbog svojih stavova u školskom autobusu kada je jedan talibanski vojnik tražio da se identifikuje, a Malala to odbila. Njeni memoari "Ja sam Malala" koje je objavila prošle godine, a koje je pisala uz pomoć britanske novinarke Kristine Lamb, govore o njenom životu pre ovog incidenta.

Malala Jusafzaj je ne samo najmlađi laureat Nobelove nagrade za mir, nego je verovatno i najpominjaniji kandidat za dobitnika, a u poslednjih desetak meseci dobila je nekoliko zasluženih, prestižnih nagrada. Ova mlada Pakistanka je prošle godine održala govor pred Ujedinjenim nacijama, ističući da se neće povinovati teroristima koji žele da joj naude. U svom govoru povodom godišnjice napada i ranjavanja ona je svojevremeno rekla da "još nije vreme da dobije Nobelovu nagradu".

VIŠE:Dejvid Bekam uručio nagradu za hrabrost Malali Jusufzai...

"Ima puno ljudi koji zaslužuju Nobelovu nagradu za mir i mislim da imam još dosta da radim. Po mom mišljenju, nisam učinila dovoljno da bih osvojila Nobela za mir", rekla je tada Malala koja je postala globalni ambasador za prava dece na obrazovanje. Ugledni nedeljnik Tajm ju je uvrstio u listu od 100 ličnosti koje su se istakli u umetnosti, biznisu i politici. Malala Jusafzai sada ide u školu u Engleskoj i živi sa porodicom u kući iza velike kapije u Birmingemu što je podseća na kućni pritvor. Dosad najmlađi dobitnik Nobela za mir bila je Tavakol Karman, aktivistkinja za ljudska prava iz Jemena, imala je 32 godine kada je osvojila nagradu, a mnogi su tada zamerali što je prestižno priznanje dodeljeno tako mladoj ženi.

Drugi dobitnik Nobelove nagrade za mir za ovu godinu je Indijac Kajlaš Satirati (60) za koga Nobelov komitet navodi da je nastavljač ideja i nenasilne politike Mahatme Gandija.