Malali Jusufzai, simbol hrabrosti i ponosa širom sveta, stekla je još jedno veliko priznanje – na dodeli nagrada „Ponos Britanije“, koja je održana 7. oktobra 2013. godine u Londonu, ona je osvojila nagradu za hrabrost. Odličje joj je uručio proslavljeni fudbaler Dejvid Bekam.

Ova šesnaestogodišnja devojčica iz Pakistana, zalagala se za pravo na obrazovanje žena u regionu i pisala, pod pseudonimom, blog za BBC. U oktobru prošle godine, u školskom autobusu, napao ju je talibanski vojnik i tražio da se identifikuje, ali se Malala usprotivila ovom zahtevu. Incident je eskalirao tako da joj je vojnik pucao u glavu, a devojčica je preživela i posle tročasovne operacije u Pakistanu bila prebačena u Englesku. Osam dana je provela u komi, umesto jednog dela kosti lobanje ugrađena joj je titanijumska pločica, a u martu 2013. godine ponovo je pošla u školu, u Birmingemu. „Ovo je najsrećniji dan u mom životu“, izjavila je tada.

Na dodeli nagrada, Dejvid Bekam joj se obratio sledećim rečima: „Ti si jedna neverovatna mlada dama, posebna mlada dama, čija priča je uzdrmala milione ljudi širom sveta. I ja sam počastvovan što ima tu privilegiju da ti uručim nagradu“.

Zahvaljujući izuzetnoj smelosti koju je pokazala Malali Josfzai, ona je postala i najmlađi kandidat za Nobelovu nagradu za mir, a rezultate ovog izbora znaćemo 11. oktobra 2013. godine.

K. P.