U sjajnoj završnici drugog kruga Lisinog kulinarskog izazova koji je okončan 14. aprila 2014. godine, najviše lajkova na Lisinoj Fejsbuk stranici dobio je recept za punjene tikvice sa parmezanom i paradajzom koji nam je poslala naša čitateljka Smilja Nikolić. Njen recept koji nas je oduševio možete pročitati ovde.

Drugoplasirane su čarobne princes krofne sa pudingom od vanile za koje nam je recept poslala Bojana Đurović (pročitajte ga ovde) a na trećem mestu je recept za lisnate pogačice naše čitateljke Dijane Popović  (pročitajte ga ovde).

Pobednice drugog kruga biće nagrađene knjigama izdavačke kuće "Laguna" i, takođe, ulaze u finalno takmičenje za glavnu nagradu a sve vas pozivamo da učestvujete u 3. krugu koji počinje već danas. Više o konkursu pročitajte ovde.

Nagrade:

"Spasitelj" je vrhunski kriminalistički roman u kojem Ju Nesbe majstorski manevriše i to u petoj brzini! Uz surovo realan portret norveške prestonice, pisac nam priča i uzbudljivu priču kao pisanu za film koji će vas držati u konstantnom zanosu svojim brzim tempom i zapletima. 

„Nesbe je postepeno izbio na vrh skandinavskog kriminalističkog romana, u vrlo ozbiljnoj konkurenciji. U Spasitelju prevazilazi samog sebe, a njegov junak – tvrdoglavi i neposlušni detektiv iz Osla – postao je omiljeni žaca sa tih prostora... Neverovatni obrti, napetost i atmosfera,“ piše o ovoj knjizi prestižni Tajms.

Biografija Jua Nesbea je sažeta i zanimljiva: rođen je 29. marta 1960. godine, a osim što piše bestselere, on je i poznati norveški muzičar. 

Diplomirao je, ni manje ni više, nego ekonomiju i radio kao berzanski broker i novinar. Sada peva u rok bendu Di Derre, ali je najpoznatiji po seriji trilera o detektivu Hariju Huleu, prevođenoj na 30 jezika.  Živi u Oslu.

Stiven Presfild ima dinamičnu biografiju, a za duge godine upornog pisanja i brojnih scenarija kojih, kako sam kaže, "ne želi svih ni da se seća", nagrađen je velikim uspehom i romanom koji je dospeo na bestseler liste.

Njegov fah su naročito istorijski romani, poput "Lova na Romela", vrhunskog trilera smeštenog u Drugi svetski rat. 

"Presfild majstorski suprotstavlja lične i istorijske trenutke, verno opisuje bitke, usredsređeno i jasno vodi čitaoca kroz uspehe, neuspehe i konačni susret oči u oči s Romelom, koji uprkos svima poznatom ishodu nije ništa manje uzbudljiv,“ piše magazin Pablišer Vikli.

Priča u romanu "Lov na Romela" ispričana je iz ugla mladog tenkovskog oficira i zamenika komandira patrole Lorensa Čapmana. Ova izvanredna pripovest vrvi od istorijskih pojedinosti u kojima će uživati ljubitelji ratnih priča, ali ujedno govori i o ratnom drugarstvu, bliskoj vezi kakva može nastati samo u krajnjoj opasnosti i velikim naporima, o sazrevanju, odgovornosti i viteštvu.

Knjiga "Noći jasmina" je neobična ljubavna priča ispričana uz veliko bogatstvo pojedinosti. Uz brojne, dobro ocrtane likove, živ stil pisanja i impresivnu priču, Džulija Gregson još jednom dokazuje da je i majstor istorijske fikcije.

Ovim rečima kritičari opisuju ovaj uzbudljivi roman pun tajni i romanse... Istorijski precizna, prelepo napisana, to je sjajna priča s nezaboravnim likovima postavljenim u opasno, ali uzbudljivo vreme.

Džulija Gregson je dugo radila kao novinar u Australiji. Kao strani dopisnik novinske kuće Sungravure magazines izveštavala je iz Njujorka, Los Anđelesa, Indije i Vijetnama, a pisala je i za časopise: Roling Stoun, Tajms i Gud hauskiping. Udata je, ima kćerku i četvoro pastoraka, i živi u Velsu sa suprugom Ričardom.