Zbog rezultata koje dobiju pri analizi DNK pukli su mnogi brakovi, a pred osobljem laboratorije bilo je i slučajeva da su se svekrva, snaja i sin umalo pobili.

Otkad je u Čačku otvorena medicinska laboratorija u kojoj se prvi put u ovom delu Srbije može uraditi DNK analiza, za mnoge familije nema mira i ne prestaje interesovanje za utvrđivanjem očinstva.

U Čačak po potvrdu da su zaista očevi svoje dece najviše dolaze, naravno, Čačani, ali i Ivanjičani, Požežani, Milanovčani... Zbog papira koji se dobija u ovoj laboratoriji pukli su mnogi brakovi, a bilo je i slučajeva da su se snaja, svekrva i sin zamalo poubijali pred medicinskim osobljem laboratorije.

PROČITAJTE JOŠ: NAPOKON OTKRIVENO ČIJE GENE IMAJU SRBI: saznajte da li većina Srba ima tursku ili slovensku DNK

Zaposleni u ovoj laboratoriji nisu želeli da komentarišu dogodovštine iz ordinacije, ali kažu da analizu te vrste rade i da ima interesovanja.

- Da bi se DNK analiza uspešno uradila, potreban je uzorak krvi oca i deteta, ili bris sluznice tkiva, na šta se pacijenti najčešće odlučuju. Izveštaj se čeka od 10 do 15 dana i rezultat, koji im uručujemo u zatvorenoj koverti, 100 odsto je pouzdan - rekli su u laboratoriji, dodajući da analiza košta 25.090 dinara.

Iznenađeni smo interesovanjem ljudi sa sela. Petkom, kada je u Čačku pijačni dan, kada obave poslove, bake svrate do nas da vide kako sve to ide, jer kažu da su čule da je moguće utvrditi očinstvo. Interesantno je da u skoro 50 odsto slučajeva sinovi poslušaju majke i dovedu potomke radi testiranja.

U Ivanjici se još i danas prepričava slučaj u kome je svekrva insistirala na tome da se ova analiza uradi jer je sumnjala da njen sin nije otac deteta.

- U ordinaciju su ušli svi zajedno, otac, sin, snaja i svekrva, a u istom sastavu su otišli i da preuzmu rezultate. Kada su dobili rezultat, snaja i svekrva su se u ordinaciji otimale oko koverte, pobile su se, a da nije bilo prisebnih laboranata, one bi jedna drugoj kosu počupale. Svekrva je po svoj prilici izvukla deblji kraj jer se u Ivanjicu vratila u modricama. Ispostavilo se da dečak jeste njen unuk, ali izgleda da je i sama sumnja doprinela da se taj brak raskine - kaže blizak rođak ove porodice.

Kliknite OVDE za nastavak teksta!

PageBreak

Kažu da od nekoliko desetina obrađenih slučajeva najmanje trećina sazna da nisu očevi svoje dece. Uglavnom su to bračna neverstva sa drugim i trećim detetom.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO NAJBEZBOLNIJE IZDRŽATI RAZVOD: Iskrene ispovesti slomljenih žena kao vodič kroz život posle braka!

- U tim situacijama očevi najčešće decu dovode sami, bez znanja majki. Ujutro kada ih vode u vrtić, dovedu ih i mi uzmemo bris iz nosića ili usta. Kasnije, oni takav postupak supruzi vrlo lako pravdaju navodnim zahtevom iz vrtića da se uradi bris grla zbog prehlade, a zapravo se radi DNK analiza. Bilo je vrlo potresnih i teških scena - kažu u laboratoriji.

Zanimljivo je da su u velikom broju slučajeva svekrve one koje najpre izraze sumnju da unuci koje odgajaju nisu njihove krvi.

Ako je za utehu, Čačani ne zaostaju od državnog ili proseka u regionu kad je reč o bračnoj avanturi sa doživotnim posledicama. U Hrvatskoj i BiH je prošle godine rađeno istraživanje na ovu temu i ispostavilo se da svaki peti testirani muškarac nije biološki otac deteta.

Tekst: Denis Čeković

Izvor: Kurir