Uz prvu epizodu „Senki nad Balkanom“ bilo je 123.000 gledalaca više nego uz junake komedije „Psi laju, vetar nosi“

Proteklog vikenda cela Srbija pomno je pratila dve nove serije na RTS: „Psi laju, vetar nosiRadoša Bajića i „Senke nad Balkanom“ Dragana Bjelogrlića.

PROČITAJTE JOŠ: Svi detalji sa snimanja serije "Nemanjići": evo koje tajne srpske istorije otkriva nova serija

Premijernu epizodu Bjeline serije u nedelju uveče gledalo je dva miliona i 123.000 gledalaca, dok je subotu uveče uz Bajićeve junake bilo oko dva miliona.

Na društvenim mrežama više su komentarisane „Senke“.

- Super serija, super glumci, statisti, scenario... Mislim da u poslednjih 20 godina nismo imali ovako dobro odrađenu seriju i to tvrdim tek posle prve epizode - samo je jedan od komentara.

- Psi laju, i tako - pišu o seriji Radoša i Jelene Bajić, koju porede sa „Selo gori“.

Za oba projekta poznavaoci tvrde da su rađena po nekom uzoru u svetu.

- Kao prvo, nije tipično urađena u našem stilu, makar po onome što dosad videsmo... Kriminalistički i mistički malo podseća na onu seriju o Džeku Trboseku, a Bijelin Beograd na London 19. veka, što daje neku magičnost kod gledalaca, da i stranci to mogu rado gledati.

Za nastavan teksta o seriji "Senke nad Balkanom" pročitajte OVDE!

Foto: Dragana Udovičić

PageBreak

Naravno, dinamičnost našeg prostora i međuratnih godina tu krimi-priču filuju i onim što nazivamo političkim trilerom, o pretećem secesionizmu, grupi izbeglih vojnika jedne strane armije (ruski beloarmejci), koja je izgubila svoju otadžbinu, pa u Srbiji pod zaštitom Aleksandra Karađorđevića uživa poštovanje i ugled, valjda kao vid zahvalnosti zbog velike pomoći ruske carevine Srbiji u tek završenom Velikom ratu. Malo opijuma, carskog nakita i kruna, uz neizbežno delovanje Kominterne i njenih agenata, i naravno mnogo likova koji žele da profitiraju na nečemu.

PROČITAJTE JOŠ: Sloboda Mićalović kao kraljica srpske lepote: slike iz serije "Nemanjići" očarale i Moniku Beluči (FOTO)

Ali ono što je dobar deo gledalaca uspeo nekako da oseti jeste ta neka veza sa današnjom Srbijom, kao da smo večito bili između čekića i nakovnja. Veoma zanimljiva serija - tvrde fanovi.

Ko će dobiti rat u gledanosti, Radoš Bajić ili Dragan Bjelogrlić, kazaće gledaoci.

Lovci na greške već su našli zamerku Draganu Bjelogrliću.

- Lik pali cigaru „zipom“, koji je nastao tek 1932. godine, a u zatvoru čitaju Dostojevskog, hrvatsko izdanje - pišu na Tviteru.

Radnja serije smeštena je u 1927. godinu.

Foto: Marina Lopičić

Izvor: EPK