Srpska slava je 27. novembra 2014. godine u sedištu Uneska u Parizu upisana na listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva! To je, ujedno, prvo zvanično uvrštavanje nekog našeg nematerijalnog nasleđa na reprezentativnu Uneskovu listu.

Više: Bogatsvo kulturne baštine Srbije

"Izuzetna nam je čast što je slava upisana na svetsku listu. To nas obavezuje da i dalje negujemo slavu u okviru naše tradicije, da se nastavi njeno prenošenje na buduće generacije"  istakla je u Parizu za "Novosti" pomoćnik ministra za kulturu Srbije Asja Drača Muntean.

Konkretno, slava je na svetskom nivou dobila srpski epitet, kao blago našeg naroda, odnosno priznanje da je nasleđe koje postoji na našoj teritoriji. Naša sagovornica ističe da je bilo uloženo mnogo truda u koordinaciji ministarstava za spoljne poslove i kulturu Republike Srbije sa Centrom za nematerijalno kulturno nasleđe čije je sedište u Etnografskom muzeju u Beogradu, da bi se postigao ovaj uspeh.

Zna se i šta će biti sledeći korak.

"Već je pokrenuta procedura za nominaciju narodnog kola. Očekujemo da će Komitet Uneska sledeće godine razmotiriti upis ovog našeg nasleđa na svoju listu ", otkriva nam pomoćnica ministra za kulturu.

Kao što se i očekivalo, nominacija Đurđevdana je odložena za naredno zasedanje. Predlog za unošenje Đurđevdana na listu zajedno su podnele Srbija, Rumunija, Moldavija, Turska, Makedonija i Hrvatska.